úrilak

2020.02.26. 09:00

Megmentőre várnak az üresen omladozó somogyi kastélyok

Iskolának, szociális otthonnak és szállodának használnak néhány somogyi kastélyt, a legtöbb azonban üresen áll. Becslések szerint a megyében kétszáz kastély, kúria és úrilak található, ezek egy része magántulajdonban, másik fele állami és önkormányzati kézben van.

Marosi Gábor

Kis túlzással szinte a megye összes településén található legalább egy kastély. Vannak azonban olyan községek, mint Alsóbogát, Szentgáloskér és Pusztakovácsi, ahol kettő-három „palota” is díszeleg. Kiss Norbert Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának főlevéltárosa évek óta foglalkozik a somogyi kastélyok történetével. A szakember elmondta: az épületekről főként az 1945 utáni időszakból maradtak fent iratok. Korábban ugyanis magánkézben voltak a kastélyok, családi feljegyzések pedig ritkán kerültek be a levéltárba. – A Somssich családnak több kastélya is volt a megyében – mondta Kiss Norbert Péter. – Rajtuk kívül még a Zichy és a Széchenyi család büszkélkedhet több kastéllyal. Utóbbinak Somogytarnócán, Somogyváron és Kőröshegyen is volt. Érdekes, hogy a Festetics család nem építkezett Somogyban, birtokaikat Keszthelyről irányították.

– Sok kastélyban ma tanítanak – folytatta a főlevéltáros. – Iharosberényben, Somogyváron, Hetesen és Balatonszemesen iskolát alakítottak ki a régi épületekből. Mosdóson, Segesden, Marcaliban, Tabon, Vótapusztán és Gyöngyöspusztán egészségügyi intézményként használják az egykori úrilakot. Arra is volt példa, hogy tsz, állami gazdaság kezébe került egy-egy kastély. Ez volt a legrosszabb, ami történhetett, mert túl sok mindenre nem tudták használni, ezért csak romlott az állaguk. Az épületek negyedik hasznosítási formája turisztikai célú volt. Ezzel azonban nagyon későn kezdtek el foglalkozni. Emlékeim szerint Somogyban Gálosfán volt az első kastélyszálló, de nem sokáig működött. Ma azonban több ilyen is van, például Kutas-Kozmapusztán, Felsőmocsoládon és Viszen is – tette hozzá.

Könnyező gomba miatt robbantották fel

– Vannak olyan épületek, amelyek nagyon rossz állapotban vannak – hangsúlyozta Kiss Norbert Péter. – A kercseligeti Maár-kastély, a mikei Somssich-kastély, a somogytarnócai Széchenyi-kastély és a Barcs-belcsapusztai Kremsier-kastély is felújításra szorul. Utóbbinak már csak a falai állnak. Úgy tudom, hogy ezek az épületek külföldi kézben vannak, ezért nehéz elérni a tulajdonosokat. Sajnos, jó pár kastély és kúria már nem áll. Az egyik legkirívóbb példa az iharosi Inkey-kastély, amelyet a források szerint felrobbantottak a 1970-es évek végén, mert megtámadta a tetőszerkezetet egy könnyező gomba és ez végigterjedt az épületen – fogalmazott a főlevéltáros. A somogyi kastélyok mintegy fele műemlék, műemlék jellegű vagy védettség alatt áll. Ezeknek a felújítására, átalakítására szigorú szabályok vonatkoznak. Kiss Norbert Péter szerint érdemes lenne rendbe tenni a régi épületeket, de először ki kellene találni azt, hogy mire szeretnék használni a kastélyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában