1848. március 15.

2020.03.15. 20:00

Forradalom és szabadságharc: leginkább a kistelepüléseken ünnepeltek

Az idei március 15-én az utcákon csak kevesen jártak Somogyban, akik igen, azok jó része kokárdában. Közös ünneplésre is csak néhányan gyűltek össze, leginkább a kistelepüléseken.

K.G.

Kaposváron Szita Károly polgármester csak a képviselők körével körülvéve koszorúzott a Kossuth-szobornál. Ünnepi gondolatai között az szerepelt, hogy különleges nép a magyar, mert erőt nyer abból is, ami másokat elpusztítana.

Visszafogottan ünnepeltek Csökölyben is. Vasárnap a képviselőtestület, a helyi egyesületi vezetők, és a polgármesteri hivatal dolgozói gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a forradalom és szabadság emléke előtt. A fából faragott 48-as emlékművet megkoszorúzták a Hősök terén, majd Jakab Csongor polgármester vezetésével kimentek a református temetőbe, ahol Nagy Sándor főhadnagy sírjánál, a kopjafa tövébe helyezték el koszorúikat. A falu 23 honvédot állított ki a 1848-as harcokban, de egyedül a főhadnagy neve ismert.

A kaposmérői faluház előtt is tartottak megemlékezést. Az óvodások ünnepi műsort adtak, s Kassai Lajos lovasíjász tanítványai vonultak fel lovastudományukat bemutatva. Széchenyi István szerepét állította ünnepi beszédében középpontjába Prukner Gábor polgármester, kiemelve a tényt: a „legnagyobb magyar” a békés megoldások, a fejlődés, és az osztrákokkal való megegyezés híve volt, de amikor győzött a forradalom, teljes mellszélességel kiállt mellette.

Gigében az első világháborús emlékműnél Puskás Béla, kaposvári helytörténész és Bálint István, nyugalmazott repülő ezredes koszorúzott. A megemlékezésen 25-en vettek részt. Az összetartozás, az egység, a nehéz időkben teremtődik meg, és ’48-ban nehéz idők jártak, hangsúlyozta beszédében Bálint Ildikó polgármester.

Nagyatádon a száztizenhat évvel ezelőtt felállított Kossuth-szobornál tartották a városi ünnepséget. Ludas László alpolgármester kiemelte, hogy 1848-ban csuda dolgokat tettek elődeink. – Ez nem volt minden előzmény nélküli – mondta. – Gondoljunk csak a reform­kori törekvésekre. Előttünk van a Pilvax kávéház, a márciusi ifjak, Landerer és Heckenast nyomdája. Bárhol is legyenek magyarjaink a világban, a kokárda mutatja, hogy együvé tartoznak az anyaországgal. 1848 márciusa példát mutatott, példaképeket adott, hősöket nevelt ki. Az egész magyar nemzet össze tudott fogni, mert volt egy közös cél: a független magyar nemzet.

A szobornál a Somogyi Hagyományőrző Huszárok Bosnyák János ezredes vezényletével álltak zászlókkal díszőrséget. Az ünnepség végén az állami intézmények és a civil szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit a szobor talapzatán.

Csökölyben Nagy Sándor főhadnagy sírját koszorúzták meg ünnepélyes keretek között. A fellépők között voltak a csökölyi óvodások, a Csökölyi Kulturális Egyesület tagjai és a Csökölyi Csűrdöngölő Néptánccsoport.

Fotó: Jakab Gabriella

Marcaliban a misén is emlékeztek

Marcaliban a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban a szentmisén emlékeztek meg a szabadságharcról, majd az egyházközség és a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a templom északi oldalánál lévő emléktáblánál. A 300 honvéd és nemzetőr helytállásának emlékhelyén néma főhajtással tisztelgett Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke és Szaka Zsolt, az ipartestület elnöke, s babérkoszorút helyezett el a katolikus egyházközség vezetése is. A bíróság épületénél Noszlopy emléktábláját koszorúzták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában