boldogulás az életben

2020.03.06. 20:00

Időben kell tenni a beszédhibák ellen

Ingyenes szaktanácsadást és érzékenyítő programokat szerveztek pénteken megyeszerte a logopédia európai napja alkalmából.

Góz Lilla

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy időben elkezdett terápiával meg lehet előzni a későbbiekben kialakuló tanulási nehézségeket.

Benépesült az összes foglalkoztató szoba pénteken a kaposvári Duráczky József Óvodában. Hagyomány már az intézményben, hogy a logopédia európai napja alkalmából ingyenes szaktanácsadásra várják a gyerekeket és szüleiket reggeltől délutánig.

– Már néhány éves korban feltűnhet a szülőnek, hogy a gyermek szókincse szegényes, keveset beszél, vagy nehezen érthető az, amit mond – mondta el Takó Ágota, az óvoda logopédusa. – Ilyenkor mindenképpen érdemes elhozni tanácsadásra. Annál is inkább, mert azt tapasztaljuk, hogy egyre több a beszédhibával élő gyermek.

Takó Ágota úgy látja, a probléma forrása többek között az, hogy a szülők digitális eszközöket – telefont, tabletet – adnak a kicsik kezébe, ahelyett hogy beszélgetnének velük. – A személyes kapcsolatok hiánya pedig a kicsik beszédfejlődését nagyban befolyásolja – jegyezte meg a kaposvári logopédus.

– Fontos, hogy a szülő minél korábban ismerje fel, hogy gyermekének beszédproblémája van, mert annál nagyobb az esély, hogy megfelelő terápiával segíteni tudunk – mondta el Gyurina Éva, a Somogy Megyei Duráczky József Módszertani Intézmény főigazgatója. – Óvodánkban hetvenhárom gyermekkel foglalkozunk, legtöbbjüknél megkésett a fejlődés, nem vagy alig beszélnek.

A főigazgató elmondta: a szakember-utánpótlás biztosított, intézményünk a Kaposvári Egyetem gyakorlati képzőhelye. – Évente 30-40 logopédus végez a Kaposvári Egyetemen nappali és levelező tagozaton, sokuk már az utolsó félévben dolgozik – mondta el Gelencsérné Bakó Márta, a Kaposvári Egyetem Gyógypedagógiai Intézetének vezetője. Hozzátette: Szili Katalin oktatójuk a másodéves hallgatókkal a logopédia európai napja alkalmából játékos feladatokat végeztetett, amelyeknek az érzékenyítés volt a céljuk, társaik körében.

Gyakori a megkésett beszédfejlődés

A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat félszáz logopédusa a logopédia európai napja alkalmából az óvodás gyermekek szüleinek szaktanácsadást biztosít egész hónapban, az iskolákban nyílt napot tartanak, a fogadóórákon pedig kérdezhetnek a családtagok. Ballér Krisztina, a szakszolgálat megyei munkaközösségének vezetője azt tapasztalja, hogy egyre inkább jellemező a három évesek esetében a megkésett beszédfejlődés, az ötéveseknél a rossz artikuláció. Szerinte fontos, hogy minél korábban megkezdődjön a logopédiai fejlesztésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában