ralli

2020.03.19. 11:30

Lőszertartóját is vizsgára vitte a veterán harci motor

Bár a koronavírus-járvány miatt lefújták a hétvégére tervezett kaposvári Technik Pikniket, a veterán járművek minőségi vizsgáját hétfőn megtartották. A szakemberek egy tucatnyi motort, autót ellenőriztek.

Harsányi Miklós

– Tinédzser kori álmom a Bogár, egyedülálló a kocsi formája és a motor hangja – mondta Esküdt Attila a hétfői vizsgán. – Ez a modell egy életstílust testesít meg. S aligha véletlen, hogy világszerte és itthon is ennyien gyűjtik évtizedek óta. Az 1,3-as, négyhengeres kocsi felújítására nagyjából 300 ezer forintot költöttem. Az alváztól a karosszérián át a belső burkolatig mindent sikerült rendbe tenni. Pöccre indul a kocsi, s már eddig is sok csodálója akadt.

Krémszínűre fújt motortank, fekete alapszín és világosbarna ülés: az 1968-as MZ 125 Trophy több százezer forintot ér, egy dombóvári gyűjtő tulajdona. Akárcsak az a T5-ös Pannónia, amely az óra szerint 10 ezer 95 kilométert tett meg.

– Szép állapotban van – mondta Punik László veteránjármű-minősítő. – A világítás, az ülés, a fékrendszer és a kormány is az eredeti állapotokat tükrözik. Tiszteletre méltó a teljesítmény, amit annak idején a mérnökök és munkások végeztek. Nem öt évre gyártottak motorokat, hanem 20–30 esztendőre.

A szükséges vizsgálat után ezek a gépek még most is menetre készek. Bőven volt látnivaló a mostani vizsgán is, több érdeklődő megcsodálta a motorflottát. A veterán járművek minősítését havonta elvégezzük, de tekintettel a koronavírus-helyzetre, a hétvégére tervezett Technik Pikniket később rendezzük meg.

Egy tűzoltóautó is begördült a hétfői vizsgára, a 409-es Mercedes a karádi önkéntes tűzoltóságé volt. Szűcs József járművezető szerint megbízható a gép, annak ellenére, hogy már 38 éves. A kilenc személy szállítására alkalmas jármű felszereltségéhez aggregátor, több tömlő és szivattyú is tartozik. Átment a minősítő vizsgán, akárcsak a két ukrán Dnyeper motorkerékpár. Az egyik zöldre fújt oldalkocsis motorra lőszertartót is szereltek, annak idején ugyanis katonák használták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában