elmaradt ellátás

2020.03.17. 17:30

Nem ment ki az ügyelet a lázas gyerekhez

Hiába kérték az ügyeletes orvost a háromfai szülők, mégsem ment ki a beteg 13 éves gyermekükhöz.

K.G.

Fotó: © Masterfile (Royalty-Free Div.)

A hetedikes fiú már pénteken mondta a tanárnőjének, hogy rosszul érzi magát, fájt a feje, lázas volt és kirázta a hideg. Másnapra sem múltak el a tünetei. Szombaton az édesanya beszélt telefonon a nagyatádi orvosi ügyelet asszisztensével. A nővér azt felelte a szülőknek, hogy továbbra is adjanak hűtőborogatást és lázcsillapítót a gyereknek, s ha nem lesz jobban, vasárnap reggel vigyék be az ügyeletre.

A gyerek szombaton egész nap lázas volt, 38-39 fokot mértek nála, majd elkezdett hányni. A szülők ekkor megijedtek, hívták az ügyeletes orvost, aki azt mondta nekik, hogy úgy döntött, hogy nem fog kimenni hozzájuk. Az édesapa, Csonka János A szülők ekkor emelt hangon követelték az ellátást, az anya még azzal is érvelt, hogy 25 éve dolgozik az egészségügyben. Az ügyelet azt akarta volna, hogy a szülők vigyék be a gyereket, de a fiú tovább hányt, ezért féltek az úttól. Azt állítják, hogy vita közben az ügyeletes orvos rájuk csapta a telefont. Végül szombaton 20 óra után kocsival bevitték beteget a nagyatádi sürgősségi osztályára, ahonnan a kaposvári kórházba küldték mentővel. Kaposváron a gyerek infúziót kapott a kórházi ellátásban, majd éjszaka fél 1 után hazaengedték őket. A kaposvári kórházi gyermekorvos azt mondta a szülőknek, hogy nem érti, miért nem cselekedett a háziorvos ügyeleti kollégája: A szülők úgy gondolják, hogy kötelező lett volna kimennie. A gyerek azóta jobban van, de még mindig köhög, antibiotikumot szed.

Felhívtuk a nagyatádi orvosi ügyeletet, ahol az ápolónő a kérdésünkre azt közölte, hogy az a protokoll, hogy előbb kikérdezik a hozzátartozót, hogy be tudja hozni a beteget, s ha nem, akkor átadják a telefont az orvosnak, aki dönt arról, hogy indokolt-e házhoz menni. Vagyis a kiérkezés nem kötelező, csak indokolt esetben.

 

Olvasónk véleményét tiszteletben tartjuk, az esetnek utánajártunk. De a tényekhez az is hozzátartozik, hogy a jelenlegi helyzetben nem könnyű felelős döntéseket hozni. A tisztesség azt is megkívánja, hogy az egészségügyben dolgozók szakmai értékítéletét, hatalmas erőfeszítéseit elismerjük akkor is, ha bizonyos megnyilvánulásokat – érintettség okán – sérelmesnek tartunk! (a Szerk!)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában