hazai ízek

2020.04.09. 08:00

A gyerekek a családi gazdaság minőségellenőrei

A medvehagymás gomolya, a joghurt, a vaj és a házi kefir mellett az ellenállhatatlan parenyica és az ementáli sem hiányzik a kínálatból: Virág János őstermelő szerint a minőségi somogyi házi tej és tejtermékek iránt már ma is egyre nagyobb az igény, a jövőben pedig tovább növekszik.

Harsányi Miklós

A 37 éves fiatalember párjával, Rakovszky Grétával két kisfiút nevel, s harmadik gyermeküket májusban várják. A család Kaposszerdahelyről három éve költözött Magyaratádra, ahol apránként építgették fel a gazdaságukat. A fiatalember korábban a vendéglátásban dolgozott, agrárpályafutása otthon négy nyúllal indult. Az állatállomány azóta tovább bővült: pulykát, tyúkot és libát is tartanak, s nagy becsben tartják a három szarvasmarhát és a két bikát is. Utóbbiak közül Harcos, a kék belga jersey épp egy hete született.

– Szerintem a házi tejnek nincs párja – mondta a férfi. – Ebben nincs semmi tartósítószer vagy színezékanyag, minden természetes. Öröm nézni, ahogy a fiúk jó étvággyal eszik a joghurtot vagy majszolják a sajtot. Portékánk híre szájhagyomány útján terjed, s egyelőre helyben árusítunk tejet, sajtot, joghurtot és vajat is, később termelői piacokra, vásárokra szeretnénk eljárni.

Célunk, hogy apránként tovább fejlesszük a gazdaságot, s ehhez nemcsak gépesítésre, hanem új, korszerű szakismeretekre is szükség van. Ezért is iratkoztam be egy aranykalászos tanfolyamra, amely április elején ér véget. Ez a mostani életmódom jócskán eltér a korábbitól.

S bár a mezőgazdaság folyamatos lekötöttséget jelent, óriási előnye, hogy sokkal több időt tölthetek el a családdal.

Hajnali műszak

– Hajnalban kezdődik a műszak, de ezt hamar megszoktam – mondta Virág János. – A tejelő állományon kívül később húsmarhák tartásával is szeretnénk foglalkozni, és remélhetően idővel olyan pályázatokon is indulhatunk, ahol a hozzánk hasonló vállalkozásoknak teremtenek anyagi forrást. A napi munkához szükségünk lenne egy megbízhatóan működő traktorra, továbbá kaszáló és bálázó gépre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában