szokatlan hideg

2020.04.21. 09:00

Fagy szüretelte le a kajszibarackot

A közelmúltban is több somogyi településen nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet a hajnali órákban. Az áprilisi második fagyhullám nem tett jót a gyümölcsöknek, főként a kajszi és őszibarackfákat viselte meg a szokatlanul hideg tavaszi idő.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Még a napokban is több somogyi településen nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet a hajnali órákban. A második áprilisi fagyhullám nem tett jót a gyümölcsöknek, főként a kajszi- és őszibarackfákat viselte meg a szokatlanul hideg tavasz.

Napokon keresztül világítottak a balatonvilágosi gyümölcsösben a paraffingyertyák. Hektáronként a 130-140 gyertya égetésével csaknem egy fokkal tudták a hőmérsékletet emelni az ültetvényen. Az eljárás viszont nagyon időigényes és költséges. – Így, hogy hosszabb ideig védekeztünk, a termés felét sikerült megmentenünk – mondta el Borsos Gergely, a Balaton Fruit Kft. kertvezetője. Hozzátette: a napokban náluk nem süllyedt nulla fok alá a hőmérséklet, de az április eleji fagy leszüretelt helyettük. – A fagy az alsó 1-2 méteres sávban károsította leginkább a növényeket, így csak a fa tetejéről tudunk majd kajszibarackot szedni – jegyezte meg a kertvezető.

– A kajszit nem kell idén szüretelnem, csak kevés úszta meg a fagyot – mondta li kaposfüredi termelő. Hozzátette: az április eleji mínusz öt fok miatt 90 százalékos terméskieséssel számol, a fák virágai megbarnultak, elszáradtak.

Tóth István növényvédelmi szakmérnöktől tudjuk: az idén csak mutatóba lesz kajszibarack, de a korai őszibarack sem úszta meg a fagy hatását. A korai cseresznye és a meggyfák később virágoztak, azok kevéssé károsodtak.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában