Helyi közélet

2020.04.25. 11:00

Online nyírják a birkát Szent György napján a Csillagvárban

Élő adásban láthatják majd az érdeklődők a világhálón a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeumban zajló birkanyírást és -körmölést a Szent György-napi kihajtás napján, szombaton reggel kilenctől.

Andricz Gabriella

– Minden évben a gyereknapi rendezvényünk nyitóprogramjaként mutatjuk be a birkanyírást az állatudvarban – mondta el Országh Béla, a Csillagvár vezetője –, hiszen mára már egyre kevesebb helyen látni ilyet. S talán a gyermekek nem is nagyon tudják, milyen munka ez és miért is van rá szükség. A pásztorok a környékbeli településről, Vörs­ről és Kéthelyről érkeznek, és a hagyományos módon, ollóval végzik el a minden évben szokásos tevékenységet a gazdaság állományában lévő 10–12 birkán.

Régi hagyomány, hogy ilyenkor, Szent György-nap idején a kihajtás előtt átvizsgálják a birkákat, elvégzik a szükséges körmölést, oltást. – Ezt tesszük mi is, csak idén kicsit szűkebb társaságban – tette hozzá Országh Béla. Megtudtuk, hogy a lenyírt gyapjút kézműveseknek juttatják el, akik aztán további feldolgozás után hasznosítják. A gyapjú sokéves átlagára kétszáz forint körül mozog, egy birkáról körülbelül hétszáz forint értékben kerül le a gyapjú. A merino gyapjáért jobban fizetnek, a racka, a citka valamint a hasonló fajtáké gyakorlatilag értéktelen. Amellett, hogy nemezt készítenek belőle, épületek hőszigetelésére is használják.

– Ha a helyzet továbbra sem lesz kedvező, további online bemutatókra is készülünk, például a lópatkolást is szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek – tette hozzá Országh Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában