természetjárás

2020.05.10. 11:30

Az erdészek óvják a természet élővilágát

A hazánkban élő szarvasfélék – gímszarvasok, dámok és őzek – jellemzően áprilistól júniusig hozzák világra utódaikat. 

Vámos Virág

A tavaszi hónapok egyik legfontosabb időszaka a szarvasfajok kicsinyeinek születése. Ilyenkor több veszélyforrásnak vannak kitéve az állatok; a ragadozóknak, betegségnek és az emberi tevékenységnek egyaránt.

Ha erdőben járunk, tudtunkon kívül is veszélybe sodorhatjuk az erdőlakókat, hiszen hiába tudnak járni születés után nem sokkal a kicsik, nem képesek tartani a lépést anyjukkal. Ezért gyakran előfordul, hogy az anyjuk elfektetik gyerekeiket, hogy meglapuljanak a bozótban, távol a veszélytől.

Ha ilyen jelenséggel találkozunk túrázás során, fontos, hogy ne zargassuk az állatot, nem menjünk hozzájuk közel, vagy érintsük meg őket. Ugyanis ha túl közel kerülünk a kicsikhez, „emberszaguk” lesz és ez elriasztja az anyjukat. Ugyanez vonatkozik kutyáinkra is, őket is próbáljuk meg távol tartani a gidáktól, borjaktól.

A SEFAG Zrt. erdészei azt tanácsolják, természetjárás közben ne mentsük meg az első látásra árvának tűnő állatokat! Ezek alól kivétel ha sebesült kicsivel találkozunk, ebben az esetben értesítsük a legközelebbi erdészetet. A szakemberek hozzátették: az erdei állatokat hazavinni törvénybe ütköző és hivatalosan lopásnak minősül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában