portéka

2020.05.23. 15:21

Értékesebb a termék, ha látni ki és hogyan csinálta

Fokhagymás kecskesajttal, tönkölypárnával, szárított gyógynövényekkel, különleges lekvárokkal is várták a vásárlókat a somogyi őstermelők szombaton a Petörke Portékán. Nyolc évvel ezelőtt a Petörke-tó partján rendeztek először termelői vásárt, amely az elmúlt időszakban ismét nagyon népszerű lett.

Góz Lilla

– Tessék itt a kés, határozottan vágjon és kóstolja meg amelyik tetszik – bátorította vásárlóit Papp Adrienn. A visnyeszéplaki őstermelő standja rogyadozott a finomabbnál finomabb sajtoktól. Volt borsos, csilis ízesítésű tehén sajt, de a fokhagymás kecskesajtból is sok került a kosarakba.Továbbhaladva pedig száz százalékos meggy és almaecetet kóstolhattak az érdeklődők.

Kocsis Károlytól megtudtuk, a meggyet nem csak enni, inni lehet, hanem magja párnatöltelékként is szolgálhat. – A meggymag mellett tönkölypelyvával töltöm meg a párnákat, utóbbiban van kovasav, ami a testmelegtől kisugárzik és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Egy nyakfájást, vagy gerincproblémát is meggyógyíthat – mondta el a termelő. A mindennapok egészségügyi problémáira gyógykészítményeket kínált Bódis Éva.

 

– Pálinkába áztatott gyógynövény tinktúrákat készítek különböző betegségekre – mutatta széles termékpalettáját a visnyeszéplaki füvesasszony. Hozzátette: a legtöbben a vese, húgyúti problémákkal és szív-és érrendszeri betegségekkel érintettek keresik fel. Kakas József pedig tizenöt féle szárított gyógynövényt hozott a piacra. A kisbajomi termelő tanácsokkal is ellátta vásárlóit, hogyan gyűjtsék és fogyasszák a természet kincseit. Kungli Ferenc szerint egyre inkább felértékelődnek a termelői piacok.

– Aki idejön, az vásárolni szeretne, direktben a kistermelők termékeit keresi – tette hozzá az őstermelő, aki tizennégy féle lekvárt kínált például csipkebogyóból vagy bodzából. Minden alapanyagot maga termel több mint 18 éve. Aki pedig megéhezett, tönkölybúzából készült pogácsát és túrós batyut kóstolhatott Máté Emese jóvoltából. Kosaraiban pedig édesapja biokertjéből származó spenótot, retket és salátát kínált. Illatos szappanok és különleges virágok csalogatták a vásárlókat a piac másik végébe, de fürjtojásból készült tésztákból sem volt hiány. Kis-Kovácsné Barbara két gyermekével és férjével először járt a termelői piacon. – Vettünk szappant, egy kézzel varrt kutyust a kisfiamnak, zöldséget, kiskanalat a reggeli kávéhoz és sajtot tervezünk még – mondta el a kaposvári édesanya, aki az utóbbi időben próbál olyan természetközeli termékeket fogyasztani családjával, amelyeket kistermelők alkottak.

– A termék mögött ott az ember, így sokkal értékesebb – jegyezte meg az édesanya. A Petörke Portéka kilenc évvel ezelőtt egy helyi család ötlete nyomán indult. –Az újdonság varázsa miatt nagyon népszerű volt a piac, majd kezdett visszaesni, sokan a gazdasági helyzetük miatt a multikban vették az olcsó exportárut, az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy újra egyre több vásárló és termelő érkezik a tóhoz hétvégenként – mondta el Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere. Megjegyezte: a környékükön sok őstermelő, kézműves él, csak nagyon szerények, nem akarják elhinni, hogy termékeik piacképesek és eladhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában