megújulás

2020.05.09. 15:30

Gyerekek játszhatnak a régi Csokonai fogadó ívei alatt

Újabb állomásához ért a kaposvári barokk Dorottya-ház, az egykori Csokonai fogadó felújítása: látványosságszámba megy a tetőn zajló munka.

Harsányi Miklós

Az Arker Stúdió Építészirodán elmondták: a csaknem 1700 négyzetméteren zajló munka a földszinten és az emeleten kívül a tetőteret is érinti. A tetőre hatalmas félkörív fatartók kerülnek fel ezekben a napokban, melyek szélessége közel kilenc méter, s magasságuk eléri a négy és fél métert. A padlásterekbe – a korhűen visszaépített barokk fedélszék mellett – az új funkcióhoz méltó izgalmas tereket terveztek, s a rétegelt, ragasztott fatartók kezdik életre kelteni ezeket a tereket. Az udvari szárnyban befejezték a fatartók felállítását, jelenleg az utcafronton végzik a munkát a kivitelező cég munkatársai. Kaposvár emblematikus épületét a 18. században emelték az Esterházy család számára.

– A felújított épületben turisztikai információs központ, kávézó, cukrászda, állandó kiállítás és multifunkciós nagyterem is helyet kap – mondta el Halas Iván építész. – Utóbbi tanácskozások, rendezvények, de akár esküvő megtartására is helyszínt biztosíthat. A tetőtérben játszóházat is kialakítanak. Akadálymentesített felvonó is helyet kap az épületben, s az épületgépészetet is korszerűsítik.

Élettel telik meg

Az épület országos műemléki oltalom alatt áll, az 1700-as években épült, s 2011 óta kihasználatlan. A kaposvári közgyűlés 2014 áprilisában döntött úgy, hogy a város megvásárolja az egykori Csokonai fogadót, amelyet újra az idegenforgalom szolgálatába állítanak majd. Ezt a régi vágyat váltja valóra az 1,2 milliárd forintos beruházás. A járvány idejére sem állt le a munka, jelenleg is ácsok, gépészeti szakemberek, villanyszerelők és lakatosok dolgoznak a felújításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában