vizsgálattal alátámasztva

2020.05.19. 14:00

Tiszta Balaton vár ránk a nyáron

A tó vize a korábbi éveknek megfelelően az idén is jó minőségű, és viszonylag alacsony az algaszám benne, mutatták ki a Balatoni Limnológiai Intézet tavaszi vizsgálatai.

K. G.

Fotó: LANG ROBERT

Boros Gergely, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa azonban felvetette: tavaly ilyenkor is hasonlóan kedvező eredményeket hoztak a szokásos vízvizsgálatok, ám a nyár végén mégis bekövetkezett az algavirágzás, ezért korai még azt feltételezni, hogy az idén nem ismétlődhet meg az algák elburjánzása.

A tavalyi algásodásról azt gondolják, hogy a jelenség kiváltásához szükséges tápanyagok vagy a Balaton egyes befolyóin juthattak be a tóba, vagy még valószínűbb, hogy a tó üledékéből szabadult fel az ott korábban megkötött tápanyagok egy része. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy ez a két hatás összeadódott a kritikus nyári időszakban. A kutatók szerint a tóban élő egyes algák képesek lehetnek olyan enzimeket termelni, melyek segítségével hozzáférnek a foszforhoz a táplálékláncban. Ez esetben a foszfor olyan nagy mennyiségben válhatott hasznosíthatóvá az algák számára, hogy lehetővé tette a növekedésüket, elterjedésüket, a jelenség pedig kihatott a Balaton egészére. A kutatóintézetben a jövőben olyan vizsgálatokat terveznek, melyekkel megerősíteni vagy cáfolni tudják ezt a feltételezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában