nyárváró

2020.05.29. 11:20

Vírus viszi a szabadstrandot

Strandok válhatnak fizetőssé és fejlesztések maradnak el a bevételkiesés miatt a balatoni településeken.

Koszorus Rita

Fotó: NemA

A járvány miatt sok pénzt vonnak el az önkormányzatoktól, emiatt merült fel a bélatelepi és egy fonyódi szabadstrand fizetőssé tétele. A hír vihart kavart a nyaralótulajdonosok körében. Hidvégi József, fonyódi polgármester elmondta: a lépéshez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hozzájárulása is kell, hiszen szabadstrandok fejlesztésére kiírt pályázaton nyertek tavaly a két fürdőhely korszerűsítésére támogatást.

A MTÜ hozzájárulására még várnak, addig csak terv a fizetőssé tétel. – A városvezetésnek valamit muszáj tennie, hiszen augusztusra likviditási gondjaink lehetnek – mondta lapunknak a polgármester. – Csak a bélatelepi strand fenntartása 8–10 millió forint és idén alig lesz bevételünk. Nem tudunk kurtaxát szedni, támogatás pedig decembernél előbb nem várható. Addig viszont béreket kell fizetni.

Az idegenforgalmi adó elvonásával 90 millió forintos lyuk keletkezett a költségvetésen, de ezen túl még 250 millió forintos kieséssel számolnak Fonyódon. – Jelentősen romlott az adófizetési morál – mondta a polgármester. – 275 millió adóforintnak kellene befolynia egy félévben. Jelenleg a helyi adóbefizetésekből még 200 millió forint sem került a városkasszába.

Az évi 180 millió forintos ipar­űzési adó helyett pedig csak 100 millió forintra számíthatnak. Ezek az okok vezettek oda, hogy fizetőssé tennék a strandokat, a meglévőkön pedig 300 forintos áremelést hajtanak végre ebben a szezonban. Hidvégi József jó megoldásnak találná, ha a rendes bevételek 20 százalékát folyószámlahitel formájában felvehetnék az önkormányzatok legalább 3 évre. Ha ilyen lehetőség lenne, nem is gondolkodnának a strandbelépőkön.

Nem lesz áremelés Balatonföldváron, ahol még idén is a tavalyelőtti áron válthatnak jegyet a turisták. Ám a városvezetés itt számol a fizetős parkolás visszavezetésével. Holovits Huba polgármester azt mondta: a kiesést semmiképp sem áremelésekkel szeretnék kompenzálni. – Vannak tartalékaink, de az nagyon fáj, hogy a pályázatokhoz tervezett önerőt már „elfüstöltük”. Likviditási gondjaink nem lesznek a következő hónapokban, de a nyári bevételek döntik el, utána mi lesz.

 

Elhalasztják az aszfaltozásokat, elmaradnak a jutalmak

Zamárdiban van a déli part leghosszabb szabadstrandja, ahol a fürdőzés idén is ingyenes lesz. Már csak azért sem tervez a városvezetés semmilyen szigorítást, mert ekkora területen bonyolult lenne a belépőjegy szedése. Csákovics Gyula polgármester elmondta: a parkolási díjak elvétele, a közterülethasználati díj elengedése fájdalmas pont számukra. – Nem igazságos, hogy a szezonális üzletek üzemeletetőinek sem kell fizetniük a közterület használatáért – mondta. – Ők csak most fognak nyitni, tehát nem szenvedtek el olyan veszteséget, mint az egész éven át működő vendéglátóhelyek. Igazságosabb lett volna megfelezni a közterülethasználati díjat, akkor nem lenne a költségvetés hiánya 540 millió forint. Zamárdiban is elhalasztják az utcák aszfaltozását és járdaépítések is elmaradnak. Az önkormányzatnál és a városi intézményekben idén már nem adnak cafeteriát, jutalmat.

Siófokon sem lesznek új fizetős strandok, sőt a meglévő belépőjegyet szedő fürdőhelyek árai sem változnak. A nyár fővárosában több, mint 1 milliárd forintos hiány keletkezett az elvonások és a válság miatt. Balatonbogláron az idei nyártól tervezték a fizetős parkolás bevezetését, ám Mészáros Miklós polgármester azt mondta lapunknak: ezt elhalasztják. – A parkolóórák beszerzése olyan költséges lett volna, hogy azt nem engedhetjük meg magunknak – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában