tudatos életmód

2020.06.05. 14:00

Felelősen, nem Pató Pál urasan spórol az ifjúság

Átlagosan valamivel több mint négyszázezer forint megtakarítása van a magyar fiataloknak az egyik pénzintézet felmérése szerint. A somogyi fiatalok szerint ez az összeg túlzó, azt mondják, ennek nagyjából a felét sikerül összespórolniuk huszonéves koruk közepére, végére.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A pénzintézet a 19 és 29 év közöttiek takarékossági szokásait vizsgálta, melyből kiderült, hogy jelenleg a fiatalok 55 százaléka rendelkezik megtakarítással. A két évvel ezelőtti 41 százalékos mutatóhoz képest ez kiváló eredmény. A felmérés szerint a fiatalok több mint fele tud félrerakni havonta, a legtöbben lakásra gyűjtenek.

– Már a középiskola után elkezdenek félrerakni a fiatalok – fogalmazott Ungvári László pénzügyi tanácsadó. – Mindenkinek azt mondom, hogy minél előbb kezdjen el takarékoskodni, hiszen, ha valaki lakást szeretne vásárolni és hitelre van szüksége, akkor ahhoz három-négymillió forint önerő szinte elengedhetetlen. A megtakarítás az egyfajta gondolkodásmód. Nyilván az első pár hónap rossz, hiszen amit korábban el lehetett költeni, azt most félre kell tenni. Mivel az államilag támogatott lakáscélú megtakarítás már nincs, ezért a legtöbben életbiztosítást kötnek, vagy a szülők tesznek félre havonta pénzt, hogyha gyermekük felnő, akkor lakást vásárolhasson, vagy a tanulmányait tudja finanszírozni.

– Nyugdíj célú megtakarítást is kötnek a fiatalok – folytatta Ungvári László. – Ez is egy nagyon fontos dolog, hiszen, ha valaki húsz évesen öt–tízezer forintot tud erre fordítani, akkor idős korára komoly összeg gyűlik össze. Azt gondolom, hogy a pénzintézet felmérése valós képet mutat, hiszen a fiatalok húsz–huszonöt évesen már elkezdenek megtakarítási számlát nyitni, azért, hogy tíz éven belül lakást tudjanak vásárolni – tette hozzá a pénzügyi tanácsadó.

A banki felmérésből az is kiderül, hogy a fiataloknak csak harmincegy százaléka képes fél évnél tovább fenntartani magát megtakarításaiból, harmincnégy százalékuk pedig kevesebb mint egy hónap alatt felélné összespórolt pénzét. Sokan vannak azonban, akiknek egyáltalán nincsen spórolt pénzük, a megkérdezettek negyvenöt százaléka semennyit sem tud félrerakni havonta.

Szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy keveset keresnek, amiből már nem lehet spórolni, de olyanok is vannak, akik minden pénzüket felélik. Sok harminc év alatti fiatal szeret utazni, fizetésük jelentős részét pedig erre költik el.

Benkocs Balázs: – Véleményem szerint ezek a felmérések nem feltétlenül a valós képet mutatják. Az ismerőseim körében nem igazán tudok olyat, akinek négyszázezer forintos megtakarítása lenne, szerintem ez sok. Próbálok én is takarékoskodni több-kevesebb sikerrel. Nagyjából a fizetésemnek a húsz százalékát tudom félrerakni, ennél többet sajnos nem.

Bursics Krisztina: – A felméréshez képest jelenleg nekem csak feleannyi megtakarításom van. Most próbálom gyarapítani az összeget, mert a párommal egy vállalkozást szeretnénk indítani. A pénzt igyekszem beosztani, volt olyan hónap amikor százezer forintot is félre tudtam tenni, de átlagosan ötvenezret tudok nélkülözni. Az elmúlt hónapokban nem költöttem sokat.

Horváth Marcell: – Nagyon sokat nem tudok elrakni. Havonta legfeljebb negyven–ötvenezer forintot, de ez sok mindentől függ. Olvastam én is azt a felmerést, hogy a fiataloknak átlagosan négyszázezer forint megtakarítása van, azt gondolom ez teljesen helytálló. Én egyébként a félretett pénzemből lakást szeretnék majd vásárolni, de egyelőre még gyűjtögetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában