ellenőrzés

2020.06.25. 14:30

Gyanús a kevés adat, portyáznak a fogyasztóvédők

A somogyi fogyasztóvédők nem pihentek a járvány alatt, és most a nyári feladataikra készülnek. Új korszakot nyitó szabályozással, az online kereskedelem fokozott felülvizsgálatával erősíti meg a magyar fogyasztók védelmét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Kovács Gábor

Tavaly az országos akciók keretében 673 ellenőrzést végzett és 188 esetben tárt fel jogsértést a Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya. A hatósághoz beérkezett kérelmek és beadványok alapján az esetek 21 százalékában volt szükség fogyasztóvédelmi eljárás indítására 2019-ben, főként az ivóvíz szolgáltatás, a jótállás, a szavatosság, továbbá az elektronikus kereskedelmi tevékenység, valamint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A lefolytatott eljárások 78 százalékában állapítottak meg jogsértést, míg 2018-ben ez az arány 70 százalékos volt a megyénkben.

Az ITM országos vizsgálatában kiemelten ellenőrizték azon termékek kereskedelmét, amelyekre a járványveszély alatt jelentősen megnőtt a kereslet. A somogyi üzletekben 47 esetben tartottak ilyen ellenőrzést, a tartós élelmiszerek, palackozott vizek, fertőtlenítőszerek, háztartási papírtermékek, szájmaszkok, gumikesztyűk ártörténetét és árképzési gyakorlatát vizsgálva, az esetleges készlethiányokat felmérve. Plusz 38 esetben kiemelten az online kereskedelmet, illetve a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó termékek online hirdetéseit ellenőrizték. A gyógyszertárakban kapható szájmaszkok, egyszer használatos vizsgálókesztyűk, kéz- és felületfertőtlenítők miatt Somogyban csak kevés hiányosságot tártak fel. Az üzletek között 9 százalék, az online kereskedelemben pedig 5 százalék volt a jogsértő vállalkozások aránya.

A veszélyhelyzetben megnőtt a telefonos és online ügyfélszolgálatok jelentősége, ezek vizsgálata és panaszkezelésének ellenőrzése is kiemelten szerepelt a hatóság munkájában. Jelenleg a nyári idegenforgalmi szezonban a tervek szerint fokozott figyelmet fordítanak az állandó és utazó vidámparkok piacfelügyeletére, a kaland- és aquaparkok, a játszótéri eszközök ellenőrzésére, illetve a mutatványos berendezésekre a nyári gyermektáborokban. Ezen kívül végzik a kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek szokásos nyári ellenőrzését.

 

Alap a bizonylat és a jótállási jegy

Az internetes vásárlásra is igaz, hogy meg kell kapni a termék vételárát igazoló bizonylatot, illetve az előírt jótállási jegyet.

Csak megbízható portálokon szabad vásárolni; gyanút kell keltsen az olyan webáruház, amelynél nem találni az oldalon az üzemeltető cég adatait. Az internetes vásárlás előtti tájékozódást segíti a súlyos jogsértést elkövető webáruházakat összegyűjtő adatbázis, amely a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen érhető el.

Internetes vásárlás esetén a jogszabály 14 napos, indokolás nélküli elállási lehetőséget biztosít, amelyet a vevő az EU tagállamaiban székhellyel rendelkező kereskedővel szemben érvényesíthet. Az elállást írásban, igazolható módon kell a fogyasztónak megtennie, illetve a saját költségén kell a megrendelt árut visszaküldenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában