megkerült jószág

2020.06.29. 17:30

Három kilót hízott a Gyékényesről lopott ponty

Egy hónap után előkerült az a nagy testű ponty, amelyet Balatonföldváron fogtak ki a magyar tengerből.

Koszorus Rita

A kapitális ponty annak köszönhetően került elő, hogy egy éve a 20 kilogrammnál nagyobb kopoltyúsokat be kell jelenteni a Balatonon. A szabály fő célja, hogy nyomon követhető legyen a pontyállomány fejlődése mind darabszámban, mind súlygyarapodásban.

A szakembereknek nagy segítséget nyújt, hogy a horgászok, amint kifognak egy ilyen méretes halat, igyekeznek büszkélkedni a zsákmánnyal a világhálóra feltöltött fotók segítségével.

A már említett ponty utolsó kifogási helye a balatonföldvári móló volt, visszaengedéséről pedig videófelvétel is készült. A Balatoni Halgazdálkodás munkatársai pedig legközelebb egy Tolna megyei horgásztavon történt rekordfogás okán találkoztak újra az óriási hallal. Az ott készült fotók alapján beazonosítható volt a hal, hiszen több különös ismertetőjegye is van.

A Balatoni Halgazdálkodás a felfedezést követően feljelentést tett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih), s az illetékesek azonnal intézkedtek. A tógazda vállalta, hogy amint kifogják a halat értesíti a hatóságot. A napokban meg is csörrent a telefon és a társaság szakemberei visszaszállították a halat eredeti élőhelyére, vagyis a Balatonba.

Az eset nem egyedi, hiszen néhány hónapja arról is beszámoltunk, hogy egy a gyékényesi tóból eltűnt halat köröznek. Megtudtuk: időközben ez a hal is visszakerült otthonába. – Nagykállóban, Nyíregyháza mellett tűnt fel a hal – mondta kérdésünkre Kápolna László, halőr. – Ezt a halat én már kétszer kifogtam, úgyhogy megismertem. Felvettük a kapcsolatot a tógazdával, aki végül maga hozta vissza a halat.

A pontyot egy horgász adta el a tógazdának, 500 ezer és 1 millió forint közti értéken. Az állat 32 kilogrammos súllyal került vissza a gyékényesi tóba, most 35 kilogrammal úszkál a vízben.

 

Képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában