gyógyító természet

2020.06.30. 06:00

Háromezer körül a hársfavirág kilója

Megyeszerte gyűjtik a hárs virágát, a gyógynövény kilójáért átlagosan 2600-2800 forintot fizetnek a felvásárlók. A hársvirágból készült teát a meghűléses betegségek kezelésére ajánlják.

Megyeszerte gyűjtik a hárs virágát, a gyógynövény kilójáért átlagosan 2600–2800 forintot fizetnek a felvásárlók.

Óriási halmokban állnak a hársfa ágai több udvarban. – Levágtuk az ágakat és erről leszedjük a virágot, majd megszárítjuk – mondta el az egyik kadarkúti gyűjtő. Sámlin ülve válogatta a virágokat kadarkúti udvarában, amit aztán leadnak a felvásárlóknak.

– A bodzavirággal kezdődött a gyógynövények gyűjtése, de elég hamar leállt a szörpgyártás, két hét volt a leadásra – mondta el Puskás Ferencné, kaposmérői felvásárló, aki negyven éve van a szakmában és a megye szinte minden területéről szállítanak hozzá gyógynövényeket. Eddig már 50–60 kilónyi hársvirág érkezett hozzá. – 2600 forint kilója a hársvirágnak. Kicsit mintha több lenne a szedő, sokan keresletkiegészítésként gyűjtik a gyógynövényeket – jegyezte meg. A hárs után a bodza termése, a csete is fog érkezni hozzá, július elején pedig a csalánszedés szezonja kezdődik.

– Csak engedéllyel gyűjthető a hárs is, a terület tulajdonosának hozzájárulása szükséges még az állami területeken is – mondta el Fodor István, zselickisfaludi gyógynövénygyűjtő. Tapasztalata szerint egyre többen felismerik a gyógynövények hatásait, valamint keresletkiegészítésként gyűjtik. – A hársfavirág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, elsősorban teaként fogyasztják, tisztítja a légutakat, köhögéscsillapító, görcsoldó és köptető hatása ismert – mondta el Fodor István. A népi gyógyászatban vértisztító és idegerősítő hatása miatt alkalmazták. A szívbetegeknek viszont nem ajánlott a hárstea vagy az ebből készült méz fogyasztása sem.

Ezek is érdekelhetik