egy jó helyen

2020.06.30. 09:00

A felmérés szerint bizony jó Somogyban élni

A HÉTFA Kutatóintézet szakértői 151 magyar járás és megyeszékhely életminőségét vizsgálták meg még a koronavírus-járványt megelőző időszakban. Ebből megtudhatjuk, hol és miért szeretünk élni, vagy mit hiányoltunk az elmúlt időszakban.  

Kovács Gábor

Fotó: BOROSS ATTILA

Több tényező együtthatója határozott meg egy arányszámot a szociológusok módszere szerint. A HÉTFA Városi Életminőség Indexet összesen nyolc dimenzió adta ki: a stabil demográfiai helyzet, az élhető és biztonságos települési környezet, a szociális biztonság, az egyéni jómód, az erős civil társadalom, a fiatalok kompetenciái és az elérhető szolgáltatások értéke.

A dimenziók értékelésének együttese alapján végül öt csoportba sorolták a településeket: a legmagasabb életminőségű városok (1–20. hely a rangsorban); a magas életminőségű városok (21–40.), a jó életminőségű városok (41–80.), a közepes életminőségű városok (81–120.) és a komoly életminőségi kihívásokkal küzdő városok (121–151.) kategóriáját állapították meg.

A somogyi városok helyzete eltérő képet mutat a felmérés alapján. Örömteli, hogy a legmagasabb életminőségű magyar járási székhelyek közé számítható Siófok és Fonyód. Magas életminőséget mondhat magáénak Tab. Jónak minősült Nagyatád és Marcali. Közepes életminőséget könyvelhet el Barcs.

A megyeszékhelyek között Székesfehérvár vitte el a pál­mát 63,3-as értékkel. Ehhez képest Kaposvár pozícióját a 55,4-es értékkel mérhetjük. A megyeszékhelyek többsége ugyan előttünk végzett, de magunk mögé utasítottuk Miskolcot (55,1), Békéscsabát (54,2) és Salgótarjánt (49,1). Pécs (56,5), Nyíregyháza (56,3), Tatabánya (56,1), Szolnok (55,7) és Zalaegerszeg (55,6) csupán alig előzte meg Kaposvárt a listán.

Kocsis Dominik (Kaposvár):

– Véleményem szerint középszinten állunk országos viszonylatban, de ha a fiatalok szempontjából nézem, akkor lehetne javítani a város életminőségén. Kevés a csak fiataloknak szóló beülős hely. Több szórakozóhely kellene jobb szabad­idős tevékenységekkel. Nekem kedvencem a sport, de a focipálya is kevés.

Pécsi Rózsa (Kaposvár):

– Szerintem hátrább rangsorolják Kaposvárt az ilyen listákon, mint amit megérdemelne. Azt hiszem, hogy az emberek azért elégedetlenek, mert nem elég nyitottak, bezárkóznak. Pedig a város környékén elég sok látnivaló van, de a kirándulóhelyek mégis üresek. Ha minden lehetőséget kihasználnánk, javulna az életminőség.

Takács Lajos (Kaposvár):

– Úgy gondolom, hogy az emberek hozzáállásán kellene javítani, mert tudatosan nem figyelnek oda arra, hogy az életük jobb minőségű legyen. Jómagam igyekszem függetleníteni magam a negatív hatásoktól, ezért nem panaszkodom. Összességében azt mondhatom, hogy elégedett vagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában