összeolvadás

2020.06.23. 14:10

Új képzéseket hozhat Kaposvárra a Szent István Egyetem

Az alapítványi működésre való felkészülésről fog szólni a következő hat hónap a Kaposvári Egyetemen. A Szent István Egyetembe történő beolvadásssal nem szűnnek meg képzések és augusztustól mindenkinek lesz munkája, aki most az intézményben dolgozik.

Koszorus Rita

A kormány döntése értelmében elindul az agrár felsőoktatás integrációja. Ennek részeként augusztus elsejével a Kaposvári Egyetem, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kara, az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusa összeolvad a Szent István Egyetemmel (SZIE).

Az állami fenntartású intézmény központja Gödöllőn lesz, s öt kampusz működik majd az országban, ezek egyike lesz a kaposvári. Az év hátralévő részében pedig az alapítványi működésre készül fel az intézmény, hiszen január 1-től ilyen formában működik tovább az immár húszezer hallgatósra duzzadt SZIE. – Ehhez az intézményhez még csatlakozni fog a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), amely a hazai agrárkutatást összefogó intézményrendszer – mondta Gyuricza Csaba, a NAIK igazgatója, s a leendő „szuper-egyetem” rektora.

A képzésekről szólva Gyuricza Csaba elmondta: az Óbudai Egyetemmel közösen induló villamosmérnök képzést semmi sem fenyegeti Kaposváron. A cél az, hogy aki a Kaposvári Egyetemre jelentkezett, az itt is tanulhasson. – A következő időszakban áttekintjük majd a műszaki képzéseket, hiszen itt a térségben van igény rájuk és a SZIE-n belül nagyon erős ez a terület – mondta a NAIK elnöke. – Ez az integráció egyik előnye lehet, hiszen utána olyan képzéseket is elindíthatnak a somogyi megyeszékhelyen, amelyeket a Kaposvári Egyetem egyedül nem tehetett meg.

Hozzátette: decentralizáltan fog működni a kaposvári kampusz, vagyis semmit nem visznek el, vagy helyeznek át Kaposvárról. – Ami itt volt képzés, azt folytatnánk tovább, s kihasználnánk a multidiszciplinaritást olyanokkal, amelyekre helyben és a piacon igény mutatkozik.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a négy kar megmarad, de januártól egy szerkezeti és szervezeti átalakítás következik. – Ez a kaposvári képzéseket, akár a pedagógiai, akár a művészeti karon nem fogja veszélyeztetni. Az agrártudomány a sajátosságaiból adódóan több tudományterületet fed le, nincs Európában egyetlen olyan agrár-felsőoktatási intézmény sem, amely ne úgy működne, hogy a társ tudományterületeket műveli. Az agrártudományok aránya a világ vezető agráregyetemei esetében sem éri el önmagában az 5 százalékot.

Gyuricza Csaba úgy fogalmazott: minden tudományterület színesíti a palettát, ezért helyük van a kaposvári kampuszon.

Az oktatók létszámáról annyit mondott, hogy a munkavállalók augusztus 1-jével is munkavállalók maradnak.

Megállítanák a jelentkezők számának csökkenését

Az integrációtól gazdasági hatékonyságot várnak, hiszen az idei évben jelentősen csökkent a jelentkezők száma. Az agrár felsőoktatásban 40 százalékkal kevesebben tervezték tanulmányaikat, s ez Kaposvárt is érintette. A pedagógiai területre pedig fele annyian jelentkeztek. Ezért is egyesítik erőiket az egyetemek és kínálnak egységes továbbtanulási lehetőséget a fiataloknak.

Az önállóságot szeretnék megtartani Kaposváron, az egyetem azonban egy jogi személy lesz a jövőben, így önálló költségvetés nem lesz a kaposvári kampuszon.

Kovács Melinda, jelenlegi rektor a jövőben általános rektorhelyettesi pozíciót tölt be és a tervek szerint ő lesz a kaposvári kampusz főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában