termelés

2020.07.16. 14:00

Elégedett a gazda, ha a búza is megkapta, ami jár

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb, keddi összesítése szerint megyénkben a 47 ezer 194 hektárnyi búzából eddig 8650 hektárt takarítottak be. Az átlagtermés hektáronként 5,9 tonna.

Harsányi Miklós

– A 340 lóerős kombájn gyorsan vágja a búzát – mondta kedden Horváth Gyula, a magyaratádi Barátság szövetkezet mezőgazdasági gépkezelője. – Épp 40 éve dolgozom, így jól tudom, más körülmények között zajlott a ´80-as években az aratás, mint manapság. Már GPS van a gépben, s légkondi hűti a vezetőfülkét. Egy dolog azonban nem változott: munka közben állandóan figyelni kell.

A három kombájn naponta akár 60 hektárról is learatja a terményt, amit ingajáratban szállítottak a cég telephelyére. Laczkovics Sándor, a szövetkezet elnöke azt mondta: szolgáltatással együtt 380 hektáron vágják a búzát. Keddig 150 hektáron végeztek, s bizony az eredményeken látszik, hogy hol itatta elég csapadék a szántót és a termény merre sínylette meg az aszályt. Az eddigi hozam hektáronként 5,8 és 7,2 tonna között mozog. A szövetkezet területén döntően malmi, illetve javító minőségű búzára számítanak. Arra a kérdésre, hogy mennyire éri meg 2020 nyarán gabonát ter­meszteni, azt mondta: tudomása szerint a takarmánybúza tonnájáért közel 50 ezer forintot adnak egyes kereskedők, az Euro-minőségűért csaknem 51 ezret , míg a malmi ára nagyjából 52 ezer forint.

– Amíg sokan a mennyiségre hajtottak, mi egyértelműen a minőségre – mondta. – S épp ezért a mostani árakhoz képes minimum 5-10 százalékkal többet szeretnénk kapni. Van gabonánk, 7500 tonnányi szabad tárolóhelyünk és időnk. Nem akarjuk hát elkótyavetyélni a búzát.

Ballér Péter mezőcsokonyai családi gazdálkodó 70 hektárt művel meg. A 3,5 hektárnyi őszi árpát learatták, míg a 30 hektárnyi búza betakarítása a héten indul. Úgy tűnik, a termény takarmányminőségű lesz, a mennyiség viszont biztató. Hektáronként hét tonnát várnak, s az árut már eladták.

– Szerintem a somogyi gazdák felkészültek az aratásra, s mindenhol korszerű technika segíti a munkát – mondta Szabó Tamás, a Magosz somogyi elnöke. – A visszajelzések alapján elegendő betakarítógép van a megyében, s a tárolókapacitás is fedezi az igényeket. Tekintettel a folyamatosan növekvő kiadásokra, szerintem a gazdálkodók jogos elvárása, hogy a búza tonnájáért jóval 50 ezer forint felett fizessenek a kereskedők.

 

A gazdák többségénél már nincs áthúzódó gabonakészlet

A somogysárdi Haladás Zrt.-nél keddig a 200 hektárnyi búza csaknem felét betakarították, s 150 hektáron bérmunkát is vállalnak. Berek Gábor elnök közölte: a hektáronkénti hozam 6,5 tonna, s eddig 300 tonnát adtak el.

– Hiába a felkészülés, ha műszaki probléma adódik – mondta. – A kombájn első kereke kedden defektet kapott. Emiatt négy órát állt a gép, s a javításra több mint ötszázezer forintot költünk. Örülnék, ha a következő napokban megállás nélkül dolgozhatnánk. Ha minden jól megy, július végéig befejezzük a búza aratását. Megfelelő tárolókapacitással rendelkezünk: a 3000 tonnás síktárolón kívül öt, egyenként 300 tonnás silótornyunk is van, de szerencsére nincs tavalyról áthúzódó gabonakészletünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában