tetemes vad- és anyagi kár

2020.07.14. 10:04

Hatezer nagyvadat ütöttek el a közutakon

Üzekednek az őzek, a sofőrök vezessenek fokozott figyelemmel!

Harsányi Miklós

2020.04.22 Őcsény Permetezik a repcét Őcsény közelében. fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt években átlag több mint 6000 nagyvadat ütöttek el, s az Országos Magyar Vadászati Védegylet arra kéri a sofőröket, hogy ne csak a vadveszélyt jelző táblák közelében közlekedjenek a szokásosnál óvatosabban.

– Az európai őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja – derült ki a szakmai szervezet tájékoztatójából. – Párzása július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor az állatok aktívabbak, többet mozognak nappal is, s gyakran keresztezik a közutakat. Figyelmes vezetéssel a balesetek jó eséllyel elkerülhetőek.

Ha őz ugrott át a jármű előtt, másik is követheti. Így a gépkocsivezetőnek feltétlenül tanácsos lassítania, ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzen. A kormány elrántása ugyanis még komolyabb veszélyt hordoz magában: a jármű letérhet az útról vagy átsodródhat a szemben lévő sávba. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közölte: ha a baleset bekövetkezik, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget. A vadelütés közúti balesetnek minősül, s így az esetleges további ügyintézés alapja a helyszíni jegyzőkönyv. A területileg illetékes vadgazdálkodó szervezetet is értesíteni kell – ezek zömében vadásztársaságok –, erről a rend­őrség gondoskodik.

– Hazánk őzállománya becslések szerint csaknem 386 ezer egyedet tesz ki – közölték. – Az elmúlt években átlag több mint 6000 nagyvadat ütöttek el, jelentős részük – 75 százalék – őz volt. S a balesetek zöme az üzekedés alatt következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában