tollas társaság

2020.07.09. 14:00

Mesébe illő házban él a jutai férfi

Negyven díszpinty röpköd egy jutai családi házban. Molnár Marcell egykori nyári konyháját alakította át madárszobává. A tulajdonos már negyven éve lelkesen tanulmányozza a madarakat.

Góz Lilla

A függönyös ajtón belépve egy madárhangoktól hangos, különleges világba toppanunk. A sok díszpinty hamar megszokta az új otthonát. Teljes számukra az összkomfort: a falakra egérháló került, erre hőszigetelés és gipszkarton. A tulajdonos és a fia két hónapot dolgozott, mire mindennel elkészült. – Negyedik osztályos voltam, mikor a helyettesítő biológia tanárnőm felajánlott ajándékba egy pár díszpintyet és lelkesen jelentkeztem, hogy én szeretném a madarakat. Ekkor indult minden – mondta Molnár Marcell, aki ma már a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportját vezeti.

Hozzátette: már gyerekként a családi házukban is készített lakhelyet a madarainak, most – felnőttként – igazán tökélyre fejlesztette a madárszobát. – Igyekeztem úgy berendezni, hogy a fűcsomók a természetközeli élményt erősítsék, vannak odúk és egy szénaoszlop kis bejáratokkal, ahová szeretik befúrni magukat – mutatta a madárszobát Molnár Marcell. – A pintyek szeretnek csapatban lenni. Nem olyan okosak, nem beszélnek, mint a papagáj, de nagyon hűségesek és mikor udvarolnak, nagyon szépen énekelnek – sorolta a madárszoba tulajdonosa. – Színes tollazatuk hamar elvarázsol mindenkit. Felnőttként eleinte díszbaromfikat tartottam, majd visszatértem a pintyekhez.

A padlóra széna került, amiből megépíthetik a fészküket. – A nyolc faj közül a zebrapintyek, sirálykák kevésbé érzékenyek, könnyebben tenyészthetők, mint az amandinák – mondta a madarász. – Mikor fiókák születnek, különösen fontos a megfelelő etetésük, a magok mellett rovarokat és nevelőeleséget kapnak.

Társaságkedvelő szárnyasok közt

– A családom tudja, hogy régóta madárbolond vagyok, fiammal, Balázzsal együtt alakítottuk ki a pintyek helyét, sikerült megfertőzni őt is – mesélte mosolyogva lapunknak Molnár Marcell. Azt is elárulta, hogy a jövőben szeretné az állományát bővíteni, de nem szeretné, ha zsúfoltan lennének a madárszobában. – Ezek a társaságkedvelő madarak kis csoportokban, nagy szabad térben érzik magukat a legjobban – jegyezte meg a madárszoba tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában