hulladék

2020.07.11. 14:30

Nem válogatósabb az ember járvány idején

A járványveszély az élet sok területét, így a hulladékgazdálkodást is átalakította. Megnőtt a nyitva tartó hulladékudvarok forgalma, de a szelektív hulladék mennyisége nem emelkedett Somogyban.

Koszorus Rita

A hulladékgazdálkodás területén dolgozók nem engedhették meg maguknak a home office-t, a keletkező hulladékot ugyanis ilyenkor is be kell gyűjteni. Ráadásul többet, gondolhattuk volna, hiszen a nagy felhalmozások miatt nő a csomagolási hulladékok mennyisége. Ám a megyében szolgáltató cégek ezt nem tapasztalták.

A Balaton partján működő Pelso-Kom Nkft. esetében is ez volt a jellemző. A társaság kérdésünkre azt közölte: a szelektív hulladék mennyiségére nem volt befolyással a járványhelyzet. Azonban továbbra is olyan dolgokat dobnak a szelektív kukába a lakosok, amelyek nem odavalóak. Így gyakran találkoznak a cég munkatársai WC-kefével, műanyag tányérral, hungarocellel, vagy gumimatraccal a kék kukákban.

A Nagyatád és Csurgó környékén szolgáltató Netta Pannonia Kft. által összegyűjtött szelektív hulladék mennyisége sem változott jelentősen, közölte kérdésünkre Császár László logisztikai vezető. De ott is gondot jelentettek a kukákba, konténerekbe dobott oda nem való dolgok, gyerekjátékok, kerti bútorok vagy virágcserepek. A meleg idő beköszöntével a PET-palackok mennyisége volt jelentős a begyűjtött hulladékban.

Kaposváron és környékén is sok volt a renitens, volt aki arra sem vette a fáradtságot, hogy kiürítse a kólásüveget, a konzervesdobozt. Sőt az abszolút nem műanyagnak kinéző penészes kenyér is a szelektív kukában landolt. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nkft. (KHG) arról tájékoztatott, hogy a szelektív hulladék itt sem lett több a járványhelyzet okán, s szerencsére a használt maszkokat sem a kék edénybe dobták a lakosok.

Mivel a járványhelyzet miatt elmaradtak a közösségi szemétgyűjtő akciók, s több hulladékudvar is korlátozottan vagy egyáltalán nem volt látogatható, ezért valószínűsíthető, hogy megnőtt az illegálisan lerakott hulladék mennyisége. Ám erről még nincs pontos adat, hiszen a tervek szerint csak júliustól indul a Hulladékgazdálkodási Hatóság.

 

Sok volt a lom

A KHG hulladékudvara a járvány ideje alatt végig nyitva állt a lakosok előtt, ami meg is látszott a forgalmon. Mivel több magántelep is bezárt, sokan inkább ide hozták el a fémhulladékot. S mivel sokan erre az időszakra időzítették a lakásfelújítást, gyarapodott a leadott lom, bontási hulladék és csomagolási üveg mennyisége, de festékmaradványokat is beszállítottak.

 

Jön a betétdíj?

Európa több országában működik már a PET-palackok visszaváltása, s a napokban kiderült: hazánk egyik legnagyobb ásványvízgyártója a kormánnyal együttműködve dolgozik a magyar rendszer kidolgozásán. Néhány éve már felmerült az ötlet, ám most a kormány által meghirdetett klímavédelmi akcióterv adhat igazi löketet a betétdíjas palackoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában