kánikula

2020.07.30. 11:28

Sziesztával bírják a hőséget a közmunkások Somogyban

Az idei év egyik legmelegebb napja volt szerdán. A hőmérők több helyen is 34–35 fokot mutattak. A kánikulát a tűző napon nehezen lehetett elviselni, a hőség a mentősöknek is adott munkát.

Marosi Gábor

A szabadban dolgozóknak muszáj elviselni a tűző napot, a munkával sok esetben nem lehetett leállni. A cégvezetők többsége azonban extra pihenőket is beiktatott a munkaidőbe. Járfás Rózsa, építési vállalkozó elmondta: ilyen kánikulában a szabadban dolgozó munkásaik gyakrabban kapnak pihenőt. Miután befejeztek egy-egy munkafolyamatot, akkor fél-, háromnegyed óránként szusszanhatnak egyet. – A meleg miatt korábban kezdenek – mondta. – Már hajnalban nekiállnak a napi feladatnak és előbb be is fejezik a munkát, s védőitalt is kapnak.

A falvakban megtalálták a megoldást arra, miként dolgozzanak a kánikulában. Szakály László, Somogyszil polgármestere elmondta: közmunkásaik reggel korán takarítják be a kertből a különféle zöldségeket, majd délután egy fedett, hűvös helyre vonulnak, ahol átválogatják és szállításra előkészítik a betakarított növényeket. Várdán is hasonlóan dolgoznak a közmunkások. Varga András polgármester kiemelte: a hőség miatt a munkások reggel hat órakor kezdenek el dolgozni. Tíz óra tájban megszakítják a munkát, délután kettő-három felé pedig ott folytatják, ahol abbahagyták.

A szívbetegeket viseli meg leginkább a kánikula

Délelőtt tizenegy és délután három között csak elvétve lehetett emberekkel találkozni Kaposvár főterén és a sétáló utcán. Akik kimerészkedtek, ők is inkább az árnyékos oldalon sétáltak, vagy padon hűsöltek. A forróságot sokféle praktikával próbálták átvészelni az utcán lévők. Volt, aki a teraszon jeges üdítővel frissítette magát, jól fogyott a fagylalt és a párakapukat is sokan kipróbálták.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mentőknek sok munkát ad a kánikula. Megjelentek a hőséggel összefüggő egészségügyi kockázatok, a nyaralóhelyek környékén pedig megnőtt a segélyhívások száma is. A leggyakoribb nyári rosszullét az ájulás, a szívbetegek, idős emberek esetében pedig több súlyos rosszullét is előfordul – közölték lapunkkal a mentők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában