szemünk fénye

2020.07.14. 13:59

Tudatosan védjük ma már szemünk világát

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma tízféle felnőtt- és ugyanennyi gyermeknapszemüveget vizsgált országszerte. Somogyban egyfajta gyermeknapszemüveget ellenőriztek.

Harsányi Miklós

A megyei kormányhivatal lapunkkal hétfőn közölte: az ellenőrzött gyermek- napszemüveg a keret felületének, a lencsék anyagának minőségére, a fényáteresztésre és az UV-sugárzás áteresztésére vonatkozó követelményeket kielégítette.

– Az idén nyáron a nagy, négyszögletes napszemüvegeken kívül a sportos formák is keresettek – mondta Nagy Csaba, a kaposvári Família Optika vezetője. – Vásárláskor több dologra érdemes figyelni. A kiválasztott termék lehetőleg UV 400 jelölésű legyen, s anatómiailag illeszkedjen az archoz. A napszemüveget sokan ugyanis naponta akár 12-14 órán át viselik, s egyúttal az is fontos, hogy az orrnyeregnél kényelmes legyen.

A kaposvári vállalkozás nyolc nagy gyártó több mint 90 termékét forgalmazza. Nagy Csaba szerint kedvező változás, hogy az utóbbi időben egyre több somogyi szülő vásárol napszemüveget gyermekének.

Pánovicsné Máhr Szilvia, a kaposvári Balance Optika munkatársa azt mondta: a fiatalok körében sláger a tükrös lencséjű, színes napszemüveg, s a 40–50 éves korosztály tagjai is gyakran keresnek megbízható minőségű, trendi terméket.

– A vásárlókat tanácsadással is segítjük – hangsúlyozta. – A napszemüveg járművezetéshez éppúgy hasznos, mint sportoláshoz. Utóbbi esetben praktikus lehet az íveltebb verzió. Kínálatunkban ismert olasz, spanyol és német márkák is megtalálhatóak.

Kovács Krisztina, a Balance Optika munkatársa kiemelte: a napszemüvegnél alapelvárás, hogy úgy takarja az arcot, hogy a napsugarak minél kevésbé érjék a szemet és környékét. S az egészségtudatos szemlélet ezen a téren is megfigyelhető, mivel jócskán megnőtt azoknak a száma, akik dioptriás napszemüveget készíttetnek. Számos olyan vevő van, aki már másodikat, harmadikat rendeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában