munkaerő

2020.08.12. 11:30

A forróság ellenére is megállíthatatlanul folyik a munkatempó

Jéghideg ásványvíz, klimatizált csarnokok és meglepetés jégkrém: a somogyi cégeknél a bágyasztó hőségben változatos módon pörgetik fel a munkatempót.

Harsányi Miklós

– A hőséget hűen tükrözi a forgalom – mondta Vendl József, a Tabi Coop Zrt. elnöke. – A szénsavas és szénsavmentes ásványvízből, üdítőből és sörből csaknem 20 százalékkal többet adunk el, mint általában. A jégkrémforgalmunk is megugrott.

Kovács Márió, az egyik kaposvári autókereskedés vezetője azt mondta: szalonjaikban nyolc ipari klímát üzemeltetnek. A hatalmas üvegfelületek miatt szükség van a hűtésre, különben nagyon meleg lenne. Így viszont kellemes, 23 fok várja a betérőket és a dolgozókat. A munkások köpeny helyett vékony pólót kapnak. A gépbeállítók – ahol a munkakör engedi – rövid nadrágban dolgozhatnak a hőségre való tekintettel a kaposvári Fusetech Kft.-nél augusztusban. Gazdag Viktória HR-vezető azt mondta: valamennyi csarnokuk klimatizált, s az étkezőt és az öltözőket is hűtik. S akik napközben tusolni szeretnének, azoknak erre is lehetőséget biztosítanak. S akárcsak az előző években, úgy idén nyáron is mindenkit megleptek egy jégkrémmel: a délelőttös és a délutános műszak dolgozói a napokban kaptak jeges édességet. A látrányi Alkotmány szövetkezet traktorosai hűtőtáskát visznek magukkal a munkába: kánikulában az ásványvíz oltja a szomjukat.

– Megpróbáljuk túlélni a nagy meleget – mondta Barabás Gyuláné elnök. – Dolgozóink a sorközt kaszálják, a héten fejezik be a munkát. Az 50 hektárnyi saját szőlőn kívül 60 hektáron bérmunkát is vállalunk.

Bakos Gábor, a kazsoki Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója szerint előrelátó szervezéssel hatékonyan lehet védekezni a hőség ellen. A kazlakat nem a kora délutáni rekkenő hőségben, hanem kora reggel, vagy este takarják le fóliával, a dolgozóknak folyamatosan, korlátlan mennyiségben biztosítják a védőitalt, s a légkondis helyiségekben napközben is pihenhetnek. A munkások olyan nadrágot kaptak, amely gyorsan térdnadrággá alakítható át, s a nap ellen véd a baseballsapka.

Ahol a munkakör megengedi, lehetnek rövidnadrágban

A kóla mindent visz

– Tizenötféle ásványvíz van nálunk, s a szénsavasból még mindig több fogy el, mint mentesből – mondta Simon Róbert, az egyik kadarkúti ABC üzletvezető-helyettese.

– A munkások reggel általában egy-két hűtött palackot vásárolnak, de van, aki egy kartont visz haza. Üdítőkből a kóla, a narancs és a szőlő fogy leginkább, a söröknél a prémium kategória is kedvelt, de legnagyobb mennyiséget továbbra is az akciósból adjuk el.

Három liter víz

– A kollégák fejenként naponta 3-4 liter szódavizet könnyedén megisznak – közölte Brunner Róbert, a kaposvári Brunner Sütőipari Kft. ügyvezetője. – Ilyenkor 40-50 Celsius-fok is lehet a kemencék környékén, nagyon vigyázunk a biztonsági szabályok betartására, megfelelő szellőztető berendezéseket használunk. A munkatársak óránként egy hűvös helyiségben kapcsolódhatnak ki, s kényelmes öltözetben dolgozhatnak. Azt akarjuk, hogy megfelelő körülmények között legyen mindenki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában