emlékezés

2020.08.27. 16:01

A kétszáz éve született Noszlopy Gáspárra emlékezett a levéltár

Noszlopy Gáspár 1820. augusztus 27-én a Somogy megyei Vrácsikon, mai nevén Újvárfalván született, és az evangélikus család a gyermeket nem az anyaegyháznál, a távol eső Vésén, hanem a 8-9 kilométerre lévő csoknyai (1908-tól Mezőcsokonya) református parókián kereszteltette meg augusztus 31-én.

K.G.

A szabadsághősről emlékezett meg a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára. Noszlopy Gáspár legendás módon 1849 tavaszán reguláris katonai segítség nélkül, a somogyi népfelkelésre támaszkodva szabadította fel Somogy megyét és a Dél-Dunántúl egy részét a császári megszállás alól. Ezzel a szabadságharc történetében egyedülálló tettet vitt végbe, fogalmazta meg az évforduló alkalmából Polgár Tamás, a levéltár igazgatója.

Noszlopy a szabadságharc bukása után szervezte a földalatti mozgalmát, még Ferenc József elfogatását is tervbe vették társaival. Azonban a nagy erőkkel nyomozó rendőrség végül elfogta, és a halálos ítéletet 1853. márciusában hajtották végre az egykori kormánybiztoson. Nyolc másik kivégzett társával közös síremléke ma a Kerepesi temetőben látható. Noszlopy Gáspár nevét ma Kaposváron utca őrzi. Marcaliban és Kaposváron középiskola viseli nevét. A kaposvári középiskola kertjében található mellszobornál minden évben megemlékezéseket tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában