szamarak

2020.08.01. 10:00

Csacsi nagyhatalom lehetne Somogy megye

A bőszénfai szamárállományt vizsgálta az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője a közelmúltban. A kutatás célja, hogy elismert fajta legyen a magyar parlagi szamár.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

A magyar parlagi szamár populációját térképezi fel Gáspárdy András tanszékvezető, az Állatorvostudományi Egyetem docense. Ennek keretében vette szemügyre a bőszénfai szamarakat. – A mi kutatásunk segíti a szamártenyésztő egyesületet abban, hogy a magyar parlagi szamár rehabilitációs program elinduljon és sikeresen befejeződjön – mondta lapunk kérdésére Gáspárdy András. – A mi feladatunk, hogy a kancák származását igyekezzünk kinyomozni, ezáltal a genetikai hátterüket, vagyis hogy mennyire rokonok egymással.

A magyar parlagi szamár egyelőre nem elismert fajta. Gáspárdy András úgy fogalmazott, ez ügyben meglehetősen nehéz a kutatók dolga.

Ezért vettek vérmintát az állatoktól, amelyet aztán elemeznek, de emellett küllemi bírálatot is végeztek.

A kutatásban Bőszénfának különleges jelentősége van, hiszen a kutatáshoz összegyűjtött parlagi szamár populációjának egynegyede itt legel. S onnan nem messze tartja szamarait a hazai tenyésztő egyesület elnöke, Ernszt Mihály.

– Leginkább a génmegőrzés miatt foglalkozunk vele – mondta lapunk kérdésére. – Gazdasági haszonvétele már nincs, mint ahogy a lónak sincs. Ezek többnyire hobbiállatok. A mai intenzív fajták mesze jobb hozamokat produkálnak, mégsem hagyjuk őket veszni.

Őshonos háziállat fajta, tette hozzá, s emellett nagyon jól használhatóak a szamarak elhanyagolt területek rendbetételére, természetfenntartásra. Nagyon jó takarmányértékesítő képességük mellett társadalmi hasznuk sem elhanyagolható: mivel barátságos jószág, nagyon kedvelt a gyerekek körében. Ezért találkozhatunk vele állatsimogatókban, lovardákban, állatkertekben. – Ez a kutatás számunkra nagyon hasznos – tette hozzá Ernszt Mihály. – Olyan adatokhoz juthatunk, amelyek a tenyésztésben mindenképpen hasznosíthatóak. Genetikai vizsgálatokról van szó. Várjuk az eredményeket, a származás ellenőrzése tekintetében lesz ez érdekes és azt is megtudjuk majd, hogy milyen a genetikai elterjedése.

Sokoldalú és hasznos ma is a somogyi szamár

A szamár jelentősége a klímaváltozás miatt nőtt meg, hiszen kiváló melegtűrő fajta. Vannak országos, ahol nem csak simogatják a csacsikat, de le is vágják őket. S a kozmetikai ipar számára fontos a szamártej, amely ezzel együtt igazi delikát. Sokféle hasznosítása miatt a szamár roppant elterjedt több országban is. Hazánkban a parlagi szamár megőrzése fontos célkitűzés a tenyésztők számára. A Szamár­tenyésztők Országos Egyesülete adatai szerint a megyében 132 tenyészkancát tart 17 tenyésztő. Így nyugodtan kijelenthetjük, Somogy szamárnagyhatalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában