kiállítás

2020.08.18. 11:30

Roma családok több évtizedes történelmét meséli el a lengyeltóti tárlat

Megdöbbentő erejű fotókon mutatja be a cigányság történetét egy tárlat a hétfőn megnyílt lengyeltóti közösségi házban. A fényképek annyira fontosak voltak a helyi roma közösségnek, hogy fénymásolták, sokszorosították, keresve rajtuk az elődöket és az ismerősöket.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A sündisznópörkölt készítése éppúgy szerepel a fotókon, mint egy pipázó üstfoltozó munka közben. Az erdőben sátrazó romák mellett néhol csendőrök álltak modellt a korabeli fényképésznek, vállra vetett szuronyos puskával. A legkorábbi életképek még az 1890-es évekből származnak, de akadnak még az 1980-as évekből is, amikor a vándorélet már kezdett a múlttá válni. A legkésőbbi képeken sok ismerőst fedeztek fel a lengyeltóti romák, ezért a kiállításhoz régi, családi fotókat is hoztak.

Horváth Andrea Gyugyról jár át, de ismeri a helyi viszonyokat. A fotókiállítás arról szól, honnan indultak a lengyeltóti romák, magyarázta. Az 1910-es évektől Baranyából és a Balaton-felvidékről költözött Lengyeltótiba 50 cigány család, így indult a történetük. Kezdetben putrikban, földbe vájt kunyhókban éltek az erdőben és a templom közelében. Ma mintegy 900 roma él a kisvárosban, közülük 300 gyermek, nekik nyílt az új közösségi ház.

– Egy közösségi színteret teremtettünk a fiataljainknak, hogy egyéni képességeiket tudjunk fejleszteni, mivel azt láttuk, hogy nincs igazi elfoglaltságuk – mondta Horváth Andrea, romaügyi asszisztens, aki körbevezetett a szobában, ahol cigány népviseleti ruhadarabok, könyvek és fejlesztő játékok sorakoztak. – A mozgásos feladatokat a tánccal oldjuk meg, alapozva a hagyományőrzésre. Roma nyelvet is oktatunk.

A régi házat Horváth Gyula, a Kék-Tó Egyesület elnöke vásárolta meg önerőből. Mint mondta, a néptáncegyüttesük fellépési díjaiból spórolták össze az árát hosszú évek alatt. Számára nagyon fontos a szegregáció elleni küzdelem, és a gyerekeknek az óvoda és az iskola előtti lépcsőfokot jelenti majd a közösségi ház. Ez a szívügye, mert ő is büszke akar lenni az innen kikerülő gyerekekre, mint a pedagógusok.

Mindnek a vérében van a muzsika

Egykori tanárok is eljöttek a megnyitóra, ahol a roma zene és a Vadrózsák táncegyüttes műsora alapozta meg a hangulatot. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében amellett tett hitet, hogy a nehéz körülmények közül érkező gyerekek leküzdhetik a hátrányaikat, és felnőttként eltartják majd a családjaikat, a környéken boldogulva. Összefogásra szólította fel a romákat. A közösségi ház átadásán összegyűlt közönséget Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke és Zsombok Lajos polgármester is köszöntötte.

Vérből jön! – ezzel a kifejezéssel válaszolt az egyik fiatal énekes, Pápai Valentin Martin arra a kérdésre, honnan jött nála a zene szeretete. Mindennap gyakorol, hogy magasabb szintre fejlődjön az énektudása. A muzsikusokat Móring József Attila is megdicsérte, szakértő szemmel megvizsgálva a szintetizátorukat. A nyugdíjas Kalányos István szerint a közösségi ház segít majd összekovácsolni a közösséget, ezért nagyon jó ötlet volt megépíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában