járvány

2020.08.12. 09:00

Visszaesett az utazás iránti lelkesedés az idei szezonban

A koronavírus miatti krízis legnagyobb vesztesei között megtaláljuk az utazási irodákat. Az utazásszervezők közül sokan már a tartalékaikat élik fel, mégis megpróbálják a legkedvezőbb feltételekkel, szinte önköltségi áron utazásra bírni az embereket. Az idei szezont egyesek már elengedték, és a jövő tavaszban bíznak.

Kovács Gábor

Rendkívül nehéz minden utazási iroda helyzete az országban, állítja Solymos Gábor, a kaposvári Hermes Tours ügyvezető-tulajdonosa, aki vállalkozott arra, hogy leírja az ágazat helyzetét a kérésünkre. Az emberek elképesztően félnek, minden csoportos utazástól rettegnek, tapasztalta. Ezt egyelőre nagyon nehéz feloldani.

– Mi is akciózunk, önköltségi áron kínálunk utakat, csak azért, hogy fenntartsuk az utazási szándékot és kedvet – mondta a turisztikai szakember. – De bizonyosodott, hogy nem a pénz az akadálya az emberek utazásának, hanem a vírus miatti aggodalom és a bizonytalanság. Sok helyen a munkaadók tanácsolták el az alkalmazottaikat a nyári külföldi utaktól, ez is belejátszik a katasztrofális visszaesésbe.

Nem adták fel, szögezte le az utazásszervező. Igyekeznek olyan szolgáltatásokat biztosítani, ami jobb feltételeket és nagyobb biztonságot kínál az egyéni utaknál, állítja. Próbálkoztak magyarországi úti célokkal, de a belföldi szálláshelyeknek nem érdekük, hogy utazási irodák közvetítsék nekik az utazásokat. Ezzel az ágazatot sújtó teher leginkább az utazási irodákra hárul, és a kormánytámogatások a szállodákat segítették.

– Ennek ellenére hiszünk abban, hogy menni fog, továbbra is tartjuk az akciókat – folytatta Solymos Gábor. – Azt próbáljuk megértetni az érdeklődőkkel, ha valaki most, olcsón foglalja le az útjait, akkor bizonyára jobban jár, mert a vírushelyzet megszűnése után az utazások drágulni fognak. Tapasztalatuk szerint azonban nagyon sokan csak a jövő tavaszra várják a javulást, az idei évet elengedték az utazási irodák.

A zöld zónás országokban már most rendkívül jó áron kínálnak utazásokat, apartmanokat, azonban nagyon ritka, hogy a vörös zónás országokba valaki bevállalja az utazással járó karantént. Hozzátette: az utazási irodáknak és a fuvarozóknak létkérdés, hogy ősszel elinduljanak a diákok utazásai a Határtalanul programban, az iskolák megnyert pályázatai alapján.

Az idősek, a nyugdíjasok maradnak otthon a leginkább

Szinte megszűntek a külföldi utak, a tavalyi adatokhoz képest 90 százalékos a visszaesés, állítja a bolhási Szabó Bence, a Szabó-Busz Hungary Kft. ügyvezetője. A belföldi turizmus azonban határozottan növekszik, a magyarországi megrendeléseik száma jócskán gyarapodott, de összességében a vírus még mindig rányomja a bélyegét az utazási hajlandóságra. Az emberek meggondolják, hogy nyaralni induljanak-e, és a nyugdíjasok utazási kedve nagyon visszaszorult. Nehéz helyzetben van az ágazat, de nagy segítséget jelentett az a kormányzati beavatkozás, amely eltörölte a piacfelügyeleti díjat. Ezt nem kell az idén megfizetni a személyszállító vállalkozásoknak, amit eddig az autóbuszaik száma alapján róttak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában