csányi túra

2020.09.02. 16:39

Csapatépítés a rengetegben

Túrázással emlékeztek a Csányi Alapítvány által támogatott nagybajomi és környékbeli fiatalok Noszlopy Gáspár születésének évfordulójára.

Andricz Gabriella

Az alapítvány Nagybajomi Közösségi Házához tartozó tizenéves fiatalok, körülbelül nyolcvanan, a nyári szünidő utolsó napjaiban vágtak neki annak a 14 kilométeres túrának, amely egy szellemi-fizikai erőpróba is volt egyben, hiszen a szervezők által eltervezett hét állomásponton különféle feladatok és kalandok vártak a résztvevőkre.

Dárdahajítás, forráselemzés, labdaterelgetés, történelmi totó, természetvédelmi feladványok és ügyességi játékok színesítették a túrát. – Többszöri pályabejárás után kijelöltünk egy olyan útvonalat, amely az Országos Kék Túra vonalhoz szorosan kapcsolódik, Somogysárd, Korokna, Miklóspuszta, Lencsen, Felsőkak vonalában, majd készítettünk egy térképet is, hogy még véletlenül se tévedjenek el a csapatok, akik lelkesen készültek az eseményre. Zászlót terveztek, menetlevelet készítettek – mondta el Szabó Roland, a projekt szervezője, a Csányi Alapítvány mentora. Mivel az útvonal nagy területen helyezkedik el a környező falvak polgármestereivel, a vadásztársaságok vezetőivel is felvettük a kapcsolatot, akik mindenfajta támogatást megadtak számunkra az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében.

A kalandokkal teli túrán az egyes állomásokon a hozzá kapcsolódó történelmi eseményekről, illetve Noszlopy tetteiről Szabó Ernő nagybajomi történelemtanár, a környék természetvédelmi értékeiről Szegvári Zoltán természetvédelmi őr állított össze játékos feladatokat a fiataloknak. Felsőkak állomáson Kossuth-bankó-elemzés, majd célba lövés volt a feladat, a Lencseni-halastónál finn szövegeknek kellett a magyar párját megtalálni, majd csónakhúzásban versenyeztek a fiatalok. A Fauna Vadásztársaság képviselői távolságbecslésre várták a túrázókat, és kalapácsnyéllel történő szögkalapálásra hívták a vállalkozó kedvűeket. A túra zárásaként Noszlopy Gáspár szobrának megkoszorúzása után a résztvevők köszönetet mondtak a szervezőknek, akik biztosították az élményekben gazdag napot a Csányi Alapítvány fiataljainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában