zöldhulladék

2020.09.27. 07:00

Égető gond: feljelentések tucatjára számítanak a vidéki jegyzők

A lehullott falevél és az őszi kerti hulladék gyakran még mindig a tűzre vetve végzi vidéken, pedig jövőre teljes égetési tilalom lép életbe az országban. Közben a hulladékégetésre vonatkozó jogszabályok alkalmazása körül felmerült némi zavar, amelyre most az ombudsman hívta fel a figyelmet.

Kovács Gábor

Avarégetés

Fotó: AS

Ezekben a hetekben füstoszlopok emelkednek a somogyi táj fölé, mert sokan rendezik a kertet, mielőtt megérkezne a tél. Az önkormányzatok egész évre rendeletben szabályozzák az égetés idejét belterületen. Ám ha ezt megsértik, nem mindig világos, hogy a jegyzőnek, a tűzoltóságnak vagy a rendőrségnek van-e dolga azzal, ha időnként a szemét is lángra lobban valahol. – A simonfai körjegyzőség területén minden település meghatározta, mikor szabad égetni. Ügyeltünk rá, hogy hétvégén és ünnepnapokon tilos legyen, bár az is igaz, hogy gyakran rendel el országos tűzgyújtási tilalmat a katasztrófavédelem – mondta Horváth László jegyző. – Külterületen a tűzoltóságra tartoznak a hasonló esetek.

Évente alig néhány alkalommal jelentik a jegyzőnek, hogy füstölnek. Horváth László véleménye az, hogy a falvakba teljes égetési tilalmat elrendelni lehetetlenség, mert nincsenek hozzászokva az emberek a komposztáláshoz. Haszonállat is alig van, és veteményes sincs annyi, mint régen.

Igalban a rendelet szerint hétfőn, szerdán, és szombaton lehet elégetni nap közben a kerti nyesedéket. Ezzel élnek is az emberek, mert nem tudják máshol elhelyezni a kerti hulladékot, tapasztalta Fülöp László jegyző. A kisváros üdülőterületein általában kicsik a telkek, itt megoldják a kihelyezett zöldhulladék elszállítását, összegyűjtik, ledarálják és komposztálják. – Ezzel együtt tartok tőle, hogy mi lesz, ha teljesen megszüntetik az égetést. Sokan ezt nem veszik majd figyelembe – mondta Fülöp László. – Emiatt születnek majd a feljelentések. Most a legtöbben betartják a rendeletet, de nem állítom, hogy mindenki csak zöldhulladékot éget, néha egy kis szemetet is belecsempésznek.

Igalban is akad egy-két ügy, amikor főként szomszédok bejelentést tesznek a jegyzőnek vagy a tűzoltóknak az égetés miatt, de bírság kiszabásáig nem fajulnak el a dolgok. Mentő körülmény ugyanis, ha valaki nem tudta, hogy mikor szabad égetni a helyi rendelet szerint, s emiatt ilyenkor hirtelen sokan lesznek tájékozatlanok.

Égető gond: bizonytalan jogalkalmazás

Bizonytalanság van a jogalkalmazás, különösen a közvetett és közvetlen bizonyítási eszközök alkalmazhatósága tekintetében, állapította meg a legutóbbi közös jelentésében az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. Kozma Ákos ombudsman ezért szakmai iránymutatás kiadását kezdeményezte a környezet­ért felelős agrárminiszternél, hogy rendet tegyenek a gyakorlatban. A jelentés konkrét ügyekre vonatkozóan feltárta, hogy a levegőtisztaság-védelmi hatóság elmulasztotta az eljárási kötelezettségét azzal, hogy hatásköre ellenére a bejelentéseket rendre áttette hol a tűzvédelmi hatósághoz, hol a rendőrséghez, hol pedig az önkormányzat jegyzőjéhez. Egy egységes iránymutatással azonban ez kiküszöbölhető lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában