ünnepély

2020.09.14. 18:25

Felavatták a Takáts Gyula teret Kaposváron

 Ünnepélyes keretek között avatták fel hétfőn a Takáts Gyula teret: a Kossuth-díjas költő, műfordító mellszobra Gera Katalin alkotása. A közösségi tér megújítására 21 millió forintot fordítottak.

Harsányi Miklós

– Talán Önök is gondoltak már arra, hogy az utánunk következő nemzedékek vajon milyennek látják majd napjainkat, a kort, amelyet mi alakítunk – mondta az ünnepségen Szita Károly. Kaposvár polgármestere. – Az épületekben, utakban tárgyakban megtestesülő hagyatékunk sokáig megmarad és sokat elárul majd rólunk. Hiszem, hogy van, ami még ennél is fontosabb. Árulkodóbb, ami még tovább él: művészeti, kulturális, szellemi örökségünk. Abból ítélnek majd meg bennünket, hogy szellemi értékeinkből mit őriztünk meg, illetve mivel gyarapítottuk azt.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke is részt vett az ünnepségen. Kiss Norbert Péter, a megyei levéltár igazgató-helyettese idézte fel Takáts Gyula alakját, méltatta pályafutását. Azt mondta: nincs még egy olyan alkotó literatúránk történetében, aki olyan erősen, annyi szállal kapcsolódna a Pannon tájhoz, a széptájú Somogyhoz, a Balatonhoz, mint Takáts Gyula, anélkül azonban, hogy provinciálisnak, helyhez kötöttnek lehetne bélyegezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában