nem olyan édes élet

2020.09.19. 20:00

Nehéz a méhészek élete

A kaposvári mézfesztiválra összegyűlő mézlovagok nem fukarkodtak a negatív jelzőkkel, amikor az idei évüket kellett jellemezni. Szerintük nagyon szerencsés az a méhészet, amelyik nem szenvedett el nagy veszteséget ebben a szezonban. Méz alig van, hamarosan elfogyhat.

Kovács Gábor

Az Alsóbogáton 47 méhcsaláddal gazdálkodó Bazsák Istvánnak, a Niklai Mézlovagrend tagjának az a véleménye, hogy hiába ment fel a méz felvásárlási ára, ha nincs. Kétezer forintos áron vinnék az akác kilóját, ha lenne. Szomorú év az idei, csatlakozott Bíró Máron, a Dél-Balatoni Mézlovagrend tagja. Hideg éjszakák, szeles, esős idő sújtotta az akác, a repce, a hárs, és a napraforgó virágzását is.

Bár mézben Somogy nagyhatalom, de 2020-ban egy máskor közepes év átlagának csupán a 30 százalékát tudták pörgetni, magyarázta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. A katasztrofálisan rossz év után most felmérik a tartalékaikat, és abban bíznak, hogy a kormány csak annyi import mézet enged be, ami feltétlenül szükséges, mert még egy ilyen év, és a méhészek lehúzzák a rolót.

Bross Péter, a Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, a kaposvári mézfesztivál díszvendége azt hangsúlyozta, hogy a temérdek rosszban csupán annyi a jó, hogy az emberek figyelmét most fel tudták hívni arra, hogy a méhészek bajban vannak.

– Kaposváron beszélgettem mézfelvásárlókkal, akik elmondták, hogy olyan kevés a méz, hogy még egy hónap, és nem lesz a szabadpiacon – mondta a Somogyi Hírlapnak az OMME elnöke. – Fennáll a veszélye, hogy 2021 tavaszán ki tudja honnan származó méz tölti majd meg a magyar áruházak polcait. Ezt a nehéz évet talán csak az okosan gazdálkodó méhész éli túl, mert mindig több évre kell tervezni, de az tény, hogy egyre több méhész fontolgatja, hogy abbahagyja ezt az ősi mesterséget.

A méhészek előre menekülnek, az OMME „Tehetsz méh többet!” címmel kampányt indított, és azt az üzenetet fogalmazták meg a politikusoknak: hosszú távon csak az segíthet, ha a Brüsszelből a földalapú támogatáshoz hasonlóan méhcsaládonkénti támogatás érkezne. A méhek ugyanis az egész mezőgazdaság, és a világ fennmaradását szolgálják.

A legjobb, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk

A fogyasztó közvetlenül a termelőtől vásároljon, ezzel segíthet a legtöbbet a méhészek mostani megélhetési gondjain, és erősíti a helyi gazdaságot. Ennek a gondolatnak a jegyében rendezték meg a XIV. mézfesztivált Kaposváron. A mézlovagrendek a zászlóik alatt felvonultak a Fő utcán. Páprándi Anna Bíborka, a 2020-as év Mézkirálynője is szót emelt az egészséget szolgáló mézfogyasztás érdekében, majd Imrefi Mór plébános megszentelte a méztermést. A járványhelyzet miatt az idén szűkített programot bonyolítottak le a szervezők, így mézlovagokat nem avattak, ezt jövőre halasztották. Pintér Rómeó alpolgármester köszönetet mondott a méhészeknek, mert a válságos időkben is volt kitartásuk megrendezni a mézfesztivált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában