ifjú gazdák

2020.09.23. 15:00

Óriás pityókát is rejtett az ovikert mélye

Pityóka versenyt szerveztek a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gyakorló Óvodájában. Az ítészek a legnagyobb, a legkisebb és a legkülönlegesebb krumplit is díjazták, de a legnehezebb ládáért is járt a jutalom. A burgonyatermesztési versenyben hat csoport, száz fiatalja vett részt.

Marosi Gábor

Fotó: Lang

A krumpli vetéstől, a gondozáson át a betakarításig minden munkafolyamatból kivették a részüket a Gyakorló-óvoda növendékei. A gyerekek hónapokon keresztül nevelgették a pár négyzetméternyi krumpliföldet, végül szerda délelőtt minden burgonyaszemet előkerült a föld mélyéből.

Kovács Kinga és Balog Bence nagycsoportos óvodások is kivették részüket a munkából.

Bőségesen termett burgonya az élményportán.
Fotó: Lang Róbert

Miután minden krumplit kiástak, kezükkel szétmorzsolták a földet, a tiszta burgonyákat pedig összegyűjtötték egy ládába. A termőterületet ezután, az óvónők segítségével felásták, elgereblyézték, majd eperpalántával ültették be.

Nagyné Zsilovics Tímea, a Gyakorló-óvoda vezetője elmondta: az élményportát azért alakították ki az udvarban, hogy a gyerekek már fiatal korban megismerkedhessenek a növényekkel és a kertészkedéssel.

A legkülönlegesebb krumplit is díjazták.
Fotó: Lang Róbert

Mivel mindegyik kis kertben szépen növekedtek a zöldségek, ezért úgy döntöttek, hogy versenyt hirdetnek – tette hozzá.

Szakavatott kezekbe került a termés.
Fotó: Lang Róbert

A legtöbb krumplit csaknem tíz kilót, a Halacska csoport termelte.

„Láttál te már ilyen krumplit?!”

A legnagyobb burgonya, mintegy harminc dekagramm súlyú, a Katica csoport kertjében nevelkedett, a legkisebb, borsószemnyi, a Csiga csoportéban, a legkülönlegesebb pedig a Nyuszi csoport kertjében termett.

A büszke burgonyatermelők.
Fotó: Lang Róbert

Polgár Zsolt, a keszthelyi Burgonya Kutatási Központ igazgatója a díjátadón elmondta: az idei év kedvezett a burgonya termesztőknek, ezért országosan jó termésátlagra számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában