fotók és videó!

2020.09.20. 15:23

Őszköszöntő szüreti felvonulásoktól volt hangos a Balaton partja

Végleg elbúcsúztatták a nyári szezont a halászléfőző versennyel a Balatonnál, és egyben köszöntötték az őszt is, mert több helyen tartottak szüreti felvonulást a hétvégén. A gazdák közül jó páran a most is tartó szőlőszüretről érkeztek a mulatságra, de a turisták is jól szórakoztak.

Kovács Gábor

A hagyományos boglári halászléfőző versenyen 23 három csapat indult, hogy több száz érdeklődő jelenlétében, és a járványügyi biztonság betartása mellett megmutassák, hogy a bajai és a szegedi halászlé mellett a balatoni is a legízletesebb étkek közé tartozik. Az önkormányzat és a borudvar szervezte szezonzárón a bugaszegi városrész csapata érdemelte ki az első helyet. Gráf József, egykori agrárminiszter zsűrizte a halászleveket, és Mészáros Miklós polgármester maga is fakanalat ragadott, részt vett a főzésben.

 

A halászléfőzés az egyik állomása volt a boglári szüreti felvonulásnak, melyet a Boglári Senior Néptáncosok Egyesülete szervezett. Lovaskocsikkal, traktorokkal és az új kisvonattal járták be a várost. Megálltak az 56-osok terén, a hajóállomáson, a borudvarban, Császtán és a Török Bálint utcai játszótéren. Fellépett a Szelence gyermek néptánccsoport, akik megtáncoltatták a nézőket. A felvonulást folk kocsma zárta, ahol a Somogy Néptáncegyüttes adott műsort, Turi Endre táncházat tartott, valamint Hajós Erika mesemondó is vendégük volt.

 

Balatonszárszón szintén szüreti felvonulásra és mulatságra várták a környéken élőket a hétvégén. A menet fogadására napok óta készültek a helyiek, sütöttek-főztek, több száz meghívót hordtak ki. Húsz kiló hurka és kolbász fogyott az Ütő-Siklódi családnál, a felvonulás egyik állomáshelyén, ahol megvendégelték a szomszédokat. Csak náluk hetven-nyolcvan ember gyűlt össze, hogy megtekintsék a szárszói néptáncosok műsorát, és meghallgassák a kisbírót, aki tréfás rímekbe szedve olvasta fel az elmúlt év híreit. Fogyott a friss must, a férfiak a fröccsivó versenyen indultak, a gyerekek pedig kincskereső játékot játszhattak. A résztvevők a szárszói kultúrházban operettműsorral és szabadtéri zenével zárták az estét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában