pazarlás

2020.10.04. 11:00

Évente hatvanöt kiló étellel laknak jól a kukák

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint négy százalékkal csökkent az élelmiszer-hulladék mennyisége az elmúlt 3 évben, ám még így is évi 65 kiló ételt dob ki egy család. Idén eddig 169 tonna élelmiszert mentett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület somogyi rászorulóknak.

Góz Lilla

Helyben sütik az egyik kaposvári nagy áruházban a péksüteményeket. Ami pedig megmarad, mert zárásig a vásárlók nem viszik el, azt összegyűjtik, és rászoruló családokat támogató szervezeteknek adják. A kaposvári Tesco áruház 2015 óta hetente átlagosan 1-1,5 tonna élelmiszert juttat el karitatív szervetek segítségével a hátrányos helyzetű somogyiakhoz. A megyében az összes Tesco áruházból, a kaposvárin kívül Marcaliból, Nagyatádról, Siófokról és Balatonboglárról is elviszik az élelmiszerbank helyi partnerei a megmaradt élelmiszert.

– Somogyba idén 169 tonna élelmiszer-adomány érkezett több mint hatezer rászorulóhoz – mondta Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. Hozzátette: tizenöt éve dolgoznak azon, hogy napi szinten karitatív szervezeteken keresztül támogassanak rászoruló családokat, továbbá csökkentsék a környezetterhelést. Évente 10 ezer tonna élelmiszert mentenek, napi szinten 160 ezer embert látnak el, és közel 380 gyártóval, kereskedővel vannak kapcsolatban.

Hazánkban először 2016-ban készítettek 100 háztartás bevonásával élelmiszerhulladék-felmérést a Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei. Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételték, immár 165 háztartással. Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kilogramm élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kilogrammos mennyiséggel. A 4 százalékos csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16 százalékos volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Tudatosabban szemetel a kaposvári

A Nébih kutatása szerint nem változott az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek, gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Ez idáig hazánk az egyetlen ország a kelet-közép-európai régióban, ahol készült felmérés e témakörben. Ám 2020-tól minden EU-s tagállam számára kötelező az élelmiszer-hulladék mérése.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt csaknem 15 százalékkal több zöldhulladék érkezett a kaposvári hulladékudvarba, mint az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban, de a szelektív gyűjtőedényekbe is több szemét került a veszélyhelyzet ideje alatt. – Ám azt tapasztaltuk, hogy a kommunális hulladék mennyisége nem emelkedett a tavalyi év ezen időszakához képest – mondta el Szi­lágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. 2019 nyarán 7500 tonna, idén pedig 7300 tonna kommunális hulladékot gyűjtöttek össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában