fotók

2020.10.06. 19:36

Felnéz rájuk egy nemzet: az aradi vértanúkra emlékeztek

Megyeszerte emlékeztek az aradi vértanúkra kedden. Gyertyát gyújtottak, és egy szál virággal rótták le a kegyeletüket Kaposvár fideszes képviselői Szita Károly polgármester részvételével a városligeti emlékhelyen.

K.G.

Két évtizede hagyományosan itt rendezik meg az emlékünnepségeket október 6-án, de most első ízben történt, hogy több száz diák részvétele nélkül. A pandémia miatt ugyanis az iskolák nem kockáztattak, és a szülőkre is gondoltak, amikor az idén a tanulók távollétében rendezték meg az eseményt.

Giber Vilmos tanácsnok, a megemlékezések rendszeres szervezője kiemelte, hogy 171 éve a nemzet része a gyászünnep. Korábban is voltak forradalmak Európában, de az osztrák önkény a történelemben addig soha nem látott, példátlan méretű megtorlást és tisztogatást követett el a levert magyar szabadságharc után. Ezzel azonban az egész nemzetet megsértették, és ezután mindenki úgy gondolta, hogy köze van Aradhoz a hősökön keresztül. A kivégzésre ítéltek közül egyetlen sem akadt, aki kegyelmet kért volna, és erre felnézhet egy nemzet, hangsúlyozta Giber Vilmos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában