segítség

2020.10.09. 09:00

Ingyen hitelhez juthat a járvány által leginkább sújtott ágazat

Kedvezményes új források igényelhetők a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál a válság ellen.

K.G.

20200922 Somogycsicsó Kétszintes növénytermesztési központ és új iroda épült Csicsópusztán a Claessens cégcsoport egyik vállalatánál. A beruházásra – saját forrásból – ötszáz millió forintot költött a Csicsó Pig Kft. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Két vadonatúj hitelkonstrukcióval állt elő a Széchenyi Kártya Program. Már igényelhető a kamat-, kezelésiköltség- és bírálatidíj-mentes új Széchenyi Turisztikai Kártya, valamint az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz.

Nagy segítséget jelent a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott szektor számára a most bevezetett hitelkonstrukció, a Széchenyi Turisztikai Kártya. A 0 százalékos kamatú, 1 milliótól 250 millió forintig terjedő összegű, szabad felhasználású folyószámlahitel célja lehet az átmeneti likviditási gondok áthidalása, illetve a turizmus élénkítése. A hitelt azok a mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik, melyek tevékenysége kapcsolódik a turizmushoz, például a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban, a rendezvényszervezésben, az utazásszervezésben, a különjárati autóbuszos személyszállításban, sőt a fizikai közérzetjavító szolgáltatásokban.

– Feltétel, hogy ezt a tevékenységet legalább 2019. január elseje óta végezzék, valamint ezekből származzon a tavalyi bevételük legalább 30 százaléka – mondta Németh Krisztina, a SKIK titkára. – A másik újdonság az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, mely elősegíti az agrárvállalkozások fejlesztését, a meglevő kapacitások bővítését, új kapacitások kiépítésének finanszírozását. Ezen hitel összege 1 milliótól akár 1 milliárd forintig terjedhet.

Ugyancsak a vírushelyzetre reagálva jött létre májusban a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, mely likviditási forrást biztosít a foglalkoztatotti létszám megtartása érdekében, mert megelőlegezi a munkabéreket. Szintén tavasszal vezették be a Széchenyi Likviditási Hitelt, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Pluszt, valamint a Széchenyi Beruházási Hitel Pluszt. Ezek esetében a nettó ügyleti kamat fix 0,1–0,5 százalék évente az állami kamat- és kezelésiköltség-támogatásnak köszönhetően.

Az agrárvállalkozások megsegítésére szolgál az akár teljes állami kamat-, kezességidíj- és költségtámogatás mellett, ingatlanfedezet nélkül is igényelhető Agrár Széchenyi Kártya Plusz, melynek összege kétszázmillió forintig terjedhet.

Továbbra is igényelhető a korábbi Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel.

Valamennyi hitel igényelhető, illetve információ kapható a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati irodáiban, Kaposváron, Marcaliban, Nagyatádon és Siófokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában