rendszerváltás

2020.10.14. 13:00

Harmincas lett már az önkormányzatiság

Az ifjaknak történelem, az egykori résztvevőknek fontos, de talán már inkább csupán halványuló emlék, hogy 1990. október 14-én zárult le az első helyhatósági választások második fordulója. A szervezőmunkában oroszlánrészt vállalt Vörös Tamás, a megye nyugalmazott főjegyzője, aki kérésünkre felelevenítette a korabeli történéseket.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Vörös Tamás hitvallásaként említi, hogy mindig részrehajló volt Somoggyal. Nem volt ez másként 1990-ben sem, amikor a közigazgatási hivatalban a hivatalvezető helyetteseként dolgozott, és a hatósági főosztály vezetője volt, ezért a választás megyei irányítása rá és munkatársaira hárult. Gondoskodtak a voksolás lebonyolítóinak felkészítéséről, közösen az akkor még a Belügyminisztérium kebelén belül működő központi választási szervekkel.

– Sokat kellett foglalkozni mindezzel szakmai szempontból is, mert eltérő volt a tanácsi választásoktól – idézte fel Vörös Tamás. – A többes jelölés még újdonság volt, hiába volt lehetőség már 1985-86-ban a kettős jelölésre, de nem vált általánossá. Az új önkormányzati választásokon azonban a polgármesternek vagy a képviselőknek jelentkezők száma akár két számjegyű is lehetett. A történelmi súlyát az eseményeknek csak akkor éreztük, amikor felálltak a testületek, és elkezdődött az önkormányzati munka.

A Somogyi Hírlap 1990. október 15-i száma

Zavartalan volt a választás lebonyolítása, Somogy megyében különleges, kirívó eset sem akkor, sem azóta nem történt. Jogszerű és sikeres választást tudhattak maguk mögött a résztvevők, a felkészítő munkának is tulajdoníthatóan. Ezek után korán jelentkezett a különbség az állami feladatokat ellátó tanácsi szervezet és az akkor induló önkormányzati feladatok között. Ennek ellenére csak lassan alakult ki a változás, mert törvényi szinten kellett meghatározni, hogy melyek lesznek az önkormányzati feladatok egy, a korábbinál eltérő társadalmi és politikai helyzetben.

Arra a kérdésre, hogy azóta ment-e előre az önkormányzatiság, a szakember szemével nézve Vörös Tamás azt felelte, hogy már kezdettől fogva jelentős lépésekkel kellett haladni minden szinten, mert arra törekedett a jogalkotás, hogy minél több államigazgatási feladatot adjanak le az önkormányzatok számára, elsősorban a települési helyhatóságoknak. A hatáskör-telepítés még a második ciklusra is jócskán áthúzódott, és decentralizáció érvényesült. Azt az alapelvet tartották szem előtt, hogy az ügyeket ott kell intézni, ahol keletkeznek, vagyis elsősorban helyben, az önkormányzatoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában