őshonos hal

2020.10.05. 19:40

Kihaltnak hitt halfajt találtak a Balatonban

Újra balatoni menyhalakat vizsgálhattak a Limnológiai Intézet kutatói az elmúlt napokban.

Marosi Gábor

Forrás: Shutterstock

Preiszner Bálint, az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának tudományos munkatársa megkeresésünkre elmondta, rendszeresen vizsgálják a Balatonban lévő halállományt, így sikerült kifogniuk kettő, ritkaságnak számító menyhalat.

– Elektromos halászgéppel fogtuk a halakat – mondta Preiszner Bálint. – A vizsgálatot a part mentén, a köveknél végeztük. Sikerült folyami gébet, naphalat, sügért és törpeharcsát is begyűjtenünk, de ami igazán meglepett minket, az a menyhal. Ezt a fajt az 1960-as évektől 2015-ig nem lehetett megtalálni a Balatonban, az őshonos halat csak pár évvel ezelőtt kezdték el betelepíteni a tóba. A menyhalról azt kell tudni, hogy a tőkehalfélék egyetlen hazai „képviselői”. Nagyobb folyóinkban megtalálhatóak, de a Balatonból az elmúlt években csak pár darabot sikerült kifogniuk a horgászoknak – tette hozzá Preiszner Bálint. A kutatók 25-30 centiméteres menyhalakat fogtak ki, majd az állatokat lefényképezték és visszaengedték a Balatonba.

Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője elmondta: 2015 nyarán indították el a menyhalújrahonosító programot. Az első évben, majd a következő két esztendőben is összesen 650 kétnyaras, 2550 egynyaras, 7000 előnevelt és 40 ezer zsenge ivadék menyhalat telepítettek a Balatonba. 2018-ban a hazai termelőknek nem sikerült a szaporítás, tavaly viszont 5000, pár napja pedig tizenegyezer egynyaras menyhal került a tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában