bajban lévő fürdőhelyek

2020.11.15. 09:00

A nyári tartalékok elfogytak, a bezárással pedig a remények is elúsztak a somogyi fürdőkben

A kedd éjféltől életbe lépő szabályok értelmében a közfürdőket is be kell zárni. Ezzel mind a hét somogyi fürdőre lakat került.

Koszorus Rita

Itt a kánikula, indul a strandszezon Pénteken nyitott ki a Kaposvári Virágfürdő. A dél-dunántúli régió egyik legnépszerűbb strandja idén nyáron olcsóbb és rendkívül kedvező jegyárakkal várja a látogatókat. A somogyi strandok többségél idén sem emeltek árakat.

Fotó: Lang Róbert

A hét elején, a vonatkozó kormányrendelet közzététele előtt még bizonytalanok voltak a fürdővezetők, hogy a bezárási kényszer rájuk is vonatkozik-e. A kedd éjféltől életbe lépő szabályok értelmében azonban egyértelmű, hogy a közfürdőket is be kellett zárni. Ezzel mind a hét somogyi fürdőre lakat került. Pedig van olyan létesítmény a megyében, amelyet annyira megtépázott már a világjárvány, hogy a szabályozástól függetlenül is rövidített nyitvatartást tervezett. – Azt terveztük, hogy decembertől csökkentjük a nyitvatartásunkat, alkalmazkodva a buszjáratokhoz – mondta Pozsár Sándor, az Igali Gyógyfürdő vezetője. – Emellett csökkenteni kényszerülünk a dolgozóink munkaidejét, hogy túléljünk. A teljes bezárás számunkra egyenlő a tragédiával.

Hiába sikerült jól a nyár a magyar turizmusban szereplők számára, őszre már a nyári tartalékokat kezdték felélni. Csokonyavisontán azonban az is kevés volt. – Már most csődközeli állapotban vagyunk – mondta kérdésünkre Nagy Balázs László, a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő vezetője. – A nyári tartalékainkat feléltük, most minden lehetőséget igyekszünk megragadni, hogy túléljünk.

Minden szolgáltatás leállt a létesítményben, egyelőre a gyógyászati kezeléseket sem lehet igénybe venni. – A kiadott kormányrendelet erre vonatkozóan semmilyen állásfoglalást nem tartalmazott – húzta alá Nagy Balázs László. – Ezért levelet írtam a tisztifőorvosnak, amelyben arról kértem tájékoztatást, a fürdő gyógykezelései működhetnek-e, és ha igen, milyen feltételek mellett. A bevétel így nulla forint, s bár szálláshelyek is vannak a komplexumban, arra aligha számíthatnak, hogy az üresen árválkodó kempingparcellák közül néhányat valaki üzleti céllal kivesz.

A fürdővezetők jelenleg legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy a munkavállalókat megmentsék. – Hatalmas érvágás ez nekünk – mondta Györkös Tamás, a Marcali Gyógyfürdő vezetője, aki a Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesületének elnöke is. – Nekem azt kell néznem, hogy ne kelljen elküldenem a dolgozókat. Viszont jelenleg nem egyértelmű, hogy a közalkalmazotti státuszban lévő munkavállalókra mi vonatkozik, hogyan tudunk rájuk igénybe venni támogatást.

A dolgozók megtartása kiemelten fontos a fürdőkben, tette hozzá. Hiszen olyan munkaköröket kell betölteni, amelyekhez szakképzettség és munkatapasztalat szükséges. S ha egyszer elköszönnek, nem lehet egykönnyen újat találni.

A koronavírus első hullámában csupán néhány olyan fürdő volt a régióban, ahol egyetlen dolgozót sem kellett elküldeni. Koszorus Rita

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában