várakozó álláspont

2020.11.30. 08:04

Fordul a kocka: most az edzőterem izzad és a sportoló remél

A koronavírus járvány terjedésének megfékezése érdekében ismét lakat került sok somogyi edzőterem ajtajára is. A vírus terjedésének lassulását várja a kormány ettől az intézkedésétől is, ugyanakkor az egészségmegőrzéssel foglalkozó vállalkozások óvatosan próbálják felhívni a figyelmet, a döntés mögött megbúvó ellentmondásra.

Barkóczy László

A közösségi oldalakon hetek óta próbálják a fitness-szakma jeles képviselői felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes volna sok edzőterem bezárását újragondolni, vagy legalább a feltételeket árnyalni. Hiszen az Operatív Törzs napi tájékoztatóiban is rendre elhangzik, hogy a sport, és az egészséges életmód lehet a legnagyobb gátja a vírus terjedésének, valamint az alapbetegségek kialakulásának. A bezárásokkal a sportolók közötti kontaktok számát ugyan nullára csökkentették, de számtalan mozgásforma jótékony hatását is kivezették ezzel a járvány elleni harcból. Így az edzőtermek rohamosan élik fel tartalékaikat, majd fontolgatják a megszűnést. Mindeközben az amatőr sportolók zöme bízik a tilalom mielőbbi feloldásában.

– Nagyon rosszul érintett minket a terem újbóli, kényszerű bezárása – mondta el kérdésünkre Vörös Roland a Fitness Aréna tulajdonosa. – Négy főállású alkalmazottunk mellett ötven vállalkozóval, főként edzőkkel dolgoztunk együtt, akik most minden bevételi forrásuktól elestek. Már most sokan elhagyták a szakmát, volt olyan is, aki az építőiparban keresett magának megélhetést.

Vörös Roland szerint, egy ilyen nehéz helyzetben, csak a tavaszihoz hasonló előre meneküléssel lehet túllendülni. Márciusban a terem egy részét alakították át, és nagyobbították meg, most a vizesblokkokat újítják fel a kényszerszünet alatt.

– Havonta 3-4 millió forintos rezsiköltségünk volt – folytatta Vörös Roland. – Most ugyan kevesebb, de még így is milliós tétel havonta. Az 1600 bérletes vendégünket átmenetileg elvesztettük. A bérleteket befagyasztottuk, így az újranyitás után reménykedhetünk benne, hogy visszatérnek hozzánk. Ha a vírus terjedése csökken, és még idén kinyithatunk, akkor is körülbelül húszmillió forintos hiány prognosztizálunk.

 

– A csoportos órák és a személyi edzések teljesen megszűntek – mondta el Felde Rebeka, a Depo Fit vezetője. – A szabályok értelmében a versenyszerűen sportolók ugyan továbbra is edzhetnek nálunk, de ez nem számottevő bevételi forrás. Igyekszünk amatőr sportolóinknak minél több online órát tartani, de összeállítottunk egy harminc napos étrendet is számukra. Eddig úgy tűnik, sokan kivárnak, és bíznak abban, hogy hamarosan újra nyithatunk.

 

Sok edzőterem most kivár és reménykedik

 

– Márciusban már sikerrel vezettünk be online megoldásokat a terem bezárása miatt – mondta el Vajda János, a Thor Gym Kaposvár edzőterem tulajdonosa. – Most kényszerűségből újra leporoltuk ezeket, és ahogy veszik el a remény arra, hogy mihamarább kinyithatunk, úgy csatlakoznak egyre többen a programokhoz. Megtartottuk a nálunk alkalmazott szinteket, és minden atlétánk annak megfelelő online edzéstervet kap. A bérleteket mi is felfüggesztettük, így online edzéseinkre új, lényegesen szerényebb árú konstrukciókat dolgoztunk ki. De figyelembe vesszük sportolóink esetleg megváltozott anyagi helyzetét is, így akár ingyen is edzhetnek velünk online. Azok számára pedig, akik részt vettek „Fogadj örökbe egy kettlebellt” programunkba, és vittek haza valamilyen sporteszközt edzőtermünkből, szintén egyedi edzésterveket készítettünk. Ezek természetesen inkább többletmunkát jelentenek, mint bevételt termelnek, de úgy érezzük, ebben a nehéz időszakban ennyivel tartozunk atlétáinknak. Mert mi tényleg hiszünk benne, hogy a betegség kialakulása ellen a megelőzéssel, a sportos életmóddal tehetjük a legtöbbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában