home office

2020.11.23. 20:00

Hazaküldték a dolgozót, most meg maradna otthon

A tavaszi karanténidőszak idején a biztonságos munkavégzés csodafegyvere volt a home office, aztán a második hullám kitörésekor már kevésbé szorgalmazták a visszatértét. Ám napjainkban a korlátozások és járvány­ügyi szigorítások idején újra nőhet a jelentősége. Egy friss felmérés szerint a munkavállalóknak ez nem lenne ellenére.

Kovács Gábor

Egy 25 tonnás munkagépet a gyakorlatban nehezen lehetne otthonról irányítani, mondta mosolyogva Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. gazdasági igazgatója érdeklődésünkre, aki azonban látott már ilyen jellegű felvételeket. Így aztán nem meglepő, hogy törekvések és fejlesztések már vannak automatizációs rendszerre a kaposvári gépipari vállalatnál is. Az irodai dolgozók huszonöt százaléka dolgozik jelenleg otthonról, s arra nagyon ügyeltek, hogy a krónikus betegséggel küzdő munkatársnőjük szigorúan home office-ban teljesítsen.

Gyakori, hogy a munkavállalóknak home office-ban is be kell járniuk hetente egy napra a cégekhez, de ezzel együtt a munkaadóknak és a dolgozóknak is előnyös lehet az otthonról végezhető munka.

– Sokszor a női munkavállalók élnek előszeretettel ezzel a lehetőséggel, mert számukra kedvező, hogy a család mellett maguk oszthatjuk be az idejüket – mondta Kajtánné Kéri Ágnes, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara HR-esek klubjának vezetője. – De a munkahelyeknek is jó lehetőség, hogy megtartsák a munkaerőt és működőképesek maradjanak. Fontos azonban, hogy kétoldalú megállapodással jogilag nagyon pontosan tisztázzák a helyzetet, ki mennyi időt tölthet otthoni munkával.

Egy nemzetközi kutatás szerint a járvány miatt elterjedt otthoni munka szépen lassan megváltoztatta a dolgozók munkával kapcsolatos elvárásait, és közülük sokan már nem szívesen térnének vissza a Covid előtti munkarendhez.

A Kaspersky kiberbiztonsági cég és a Censuswide kutatócég 2020 októberi felmérése szerint a válaszadók hetvennégy százaléka szinte teljes egészében átalakítaná a világjárvány kitörése előtti munkamódszereket. Ötből majdnem minden második dolgozó mondana végleg búcsút a kötött munkaidőnek. Ez a szám a 25–34 évesek körében még ennél is magasabb, 44 százalék. Hasonlóan nagy számban (34 százalék) vannak azok is, akik teljesen lemondanának az irodai munkavégzésről, és nagyjából harmaduk, pontosan 32 százalék az ötnapos munkahéttől is szívesen szabadulna.

Rosta Géza (Kaposvár): A jelen helyzetben biztos, hogy egészséges és biztonságos az otthoni munka, de gazdaságilag nem tartom elég hatékonynak. Ha rajtam múlna, csak akkor alkalmaznám, ha nincs más lehetőség. Előadóművészként a szakmámban most nem tudok dolgozni a járvány miatt, online sem.

 

 

 

Nyári Ilona (Kaposvár): Rokkantnyugdíjas vagyok, számomra érdekes és előnyös minden otthonról végezhető munka. A járványtól függetlenül a jövőben is nagyon szívesen vállalnék hasonló elfoglaltságot. Szerintem a home office majdnem mindenkinek jó, az ismerőseim közül is többeknek bevált, szívesen dolgoznak otthonról.

 

 

 

 

Petrus Gergő (Kaposvár): Egyéne válogatja, hogy jó-e a home office, mert van, akinek kényelmes az otthonról végezhető munka, mások viszont nem kedvelik igazán. Home office segítségével is lehet érvényesülni. Nekem azonban nem jó, mert a vendéglátásban dolgozom, és a jelen helyzetben 4 napra csökkent a munkaidőm.

 

Ezek is érdekelhetik