elhelyezés

2020.11.21. 17:00

Kell a sok bölcsi, ha a nagyi is dolgozik még

Csak az idén és tavaly 4,4 milliárd forintot biztosított a megyei önkormányzat bölcsődék építésére 24 somogyi önkormányzatnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

A településeken nagy szükség van a bölcsődékre, mert sok szülő szeretne visszamenni dolgozni, de nincs kire hagynia gyermekét.

Már megérkeztek a játékok és a modern bútorok a jutai bölcsődébe. A somogyi település önkormányzata 57 millió forint pályázati forrásból alakította ki a második minibölcsődéjét. – Apróbb simítások vannak hátra, a nyitást követően a településen már 14 kisgyermeket tudunk fogadni – mondta el Major János polgármester.

Csaknem 196 millió forintból Buzsákban is bölcsőde épülhet. – Megvásároltuk az óvoda melletti területet, és ide tervezünk egy minibölcsődét, amely hét gyermeket tud fogadni, de igény esetén bővítjük – mondta el Kara Lajos polgármester. Hozzátette: a tervek szerint januárban állnak neki a munkának, a napokban írják ki a közbeszerzést. – Nagy szükség van arra, hogy helyben legyen bölcsőde, sok fiatal ugyanis nem tud támaszkodni a nagyszülőkre, és nem mindenki tudja összehangolni a munkájával, hogy a máshová hordja a gyermekét – emelte ki Kara Lajos.

Pár kilométerrel arrébb, Somogyváron is megkezdődhet hamarosan 200 millió forint TOP-os forrásból a bölcsőde építése. – A héten várható a közbeszerzési eljárás eredménye – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere.

Hozzátette: az épület alapkövét decemberben rakják le, és a tervek szerint jövő ősszel már 14 gyermeket tudnak ott fogadni. – Tíz somogyvári kicsi most a lengyeltóti kistérségi bölcsődébe jár, ezért nagy segítség lenne a szülőknek, ha helyben igénybe vehetnék ezt a szolgáltatást – sorolta a polgármester.

 

A szociális hátrányokat is csökkentheti

Több évtizedig nem volt bölcsőde Böhönyén, s most sikerült az egykori bölcsőde elavult épületét felújítani TOP-os forrásból. Augusztusban nyitottak, azóta 21 gyerek jár ide. A modern épületben teljesen felszereltek a csoportszobák, és már hat hónapos kortól járhatnak oda a gyerekek. – Az élet igazolta, hogy valós igény van Böhönyén a bölcsődére, s ha szükséges, akkor bővíteni fogjuk – mondta el Zsoldos Márta Piroska polgármester. Hozzátette: a helyi gyerekek mellett hat környékbeli településről fogadnak kicsiket. – Sok szülő újra munkába állna és biztosítani szeretné gyermeke elhelyezését, valamint a bölcsőde segíthet a szociális hátrányok leküzdésében is – mondta el Mezőfi Attiláné, a helyi óvoda és bölcsőde vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában