megváltozot életmeder

2020.11.19. 14:00

Kötelező igazolást kellett adniuk a hajnali fejéshez

Az éjszakai kijárási korlátozás miatt már kiosztották a munkavégzéssel kapcsolatos igazolásokat a szentgáloskéri Agrária Zrt. állattartó telepén, ahol az utóbbi időszak legnagyobb beruházására készülnek. A gazdaságban hajnali ötkor kezdődik a műszak, a dolgozók többsége fél ötkor már munkába indul.

Harsányi Miklós

A zrt. közel 240 millió forintból akarja korszerűsíteni az állattartó telepét. A pályázatot benyújtották, szakemberek jelenleg 360 fejős tehénről és szaporulatáról gondoskodnak.

– Gazdaságunkból naponta 9500 liter tejet szállítanak Kaposvárra – mondta Kristóf Dániel telepvezető. – Hajnali ötkor indul a műszak, s napi két fejésünk van. A tejes kamion kora délután viszi el az alapanyagot.

A körülmények miatt, az amúgy is szigorú előírásokat tovább bővítették. Kötelező a szájmaszk, a szokásosnál is sűrűbben használják a kézfertőtlenítőt, s külső személy nem léphet a gazdaság területére, a hajnali munkába járáshoz pedig már kiosztották az igazolásokat. Pásztohy András, az Agrária Zrt. elnöke azt mondta: az állattartó telepen 15-en dolgoznak, s mindannyian kiválóan megállják a helyüket. Bőven van feladat, a héten újabb 20 vemhes üszőt szállítanak el tőlük Oroszországba. Ezzel az idén csaknem 60 állatot exportálnak, amely csaknem 20 százalékkal több az előző évinél.

– Környezettudatos, költséghatékony állattartó gazdaságot akarunk fenntartani hosszú távon is – mondta. – Tudatosan készülünk a következő időszakra, ezért vágunk bele a fejlesztési projektbe. A karámrendszer és a pihenőboxok modernizálásán kívül időszerű lesz a padozatcsere, s a takarmánytárolást is mindenképp korszerűsíteni kívánjuk. Egy állattartó gazdaságban állandóan szükség van a megújulásra. Épp ezért szeretnénk bevezetni az egyik legmodernebb telepirányítási rendszert, mely egyebek mellett a szarvasmarha-állomány egyedi azonosítását is lehetővé teszi. A gazdálkodás szempontjából meghatározó a nyilvántartási rendszer, mely birtokában még hatékonyabbá válhat az elemzés, értékelés, végül könnyebbé válhat a tervezés.

A fejlesztéshez kapcsolódva egy 49,9 kilowatt teljesítményű napelemrendszert is kiépítenek a fejőháznál, melynek csaknem 30 százalékos energiamegtakarítást tesz lehetővé. Ha eredményesen indulnak a pályázaton, bálabontót és rakodógépet is munkába állítanak. Optimális esetben jövőre indulhat a projekt, s 2022-ben fejeződhet be.

A hullámzó ár ellenére 400 milliót tejeltek a szarvasmarhák

– A tej felvásárlási ára hullámzó, ám az idén összességében kiegyensúlyozott volt – mondta el lapunknak Pásztohy András. – Az utóbbi időben literenként 100-105 forintot fizetett a felvásárló. Az összárbevételünk 2020-ban előreláthatóan eléri az 1,1 milliárd forintot, melyből 400 millió forint a szarvasmarha-üzletág részesedése.

A közel 1500 hektáron gazdálkodó zrt. kiemelkedő eredményt ért el a kukoricatermesztésben. Az idén hektáronként csaknem 12 tonna volt az átlaghozam, míg a cukorrépánál ez a mutató közel 70 tonna volt, s a répa átlagos cukortartalma elérte a 17,8 százalékot. – Készülünk az új uniós ciklusra, már tanulmányozzuk a legfontosabb szakmai teendőket – mondta az aktualitásokról a vállalat elnöke.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában