vesszőfonatok

2020.11.28. 19:30

Országszerte népszerű a kelevízi vesszőkosár

Beérett a kelevízi vessző, megkezdték az amerikai fűz betakarítását a somogyi faluban. Az osztályozást követően nem állnak túl sokáig a raktárban a vesszők, a közmunkások kosarakat fonnak belőle. A járvány idején a fonott termékeket online értékesítik, és a helyi kézműves boltban árulják.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Halmokban áll az amerikai fűzvessző a kelevízi önkormányzat kertjében. Egész évben gondozták a tízezer tövet, öntözték, kapálták, permetezték, gyomlálták.

– Megcsípte a dér, lehullott a levele, most kell betakarítani – mondta Virág Istvánné, aki három éve dolgozik itt közmunkásként. Hozzátette: a tövüktől 2-3 centire vágják le a vesszőket, majd a tisztázást követően osztályozzák, végül bekerülnek a fonónők keze közé. – Idén nagyon jól sikerült az ültetvény, semmilyen gombabetegség nem látszik, egészségesek a vesszők – mutatta a helyi közmunkás. Az amerikainemesfűz-dugványok egy részét vásárolták, de már a saját ültetvényről is tudnak pótolni. – Két éve alakítottuk ki az ültetvényt, hogy az alapanyagot ne kelljen megvásárolnunk. Rengeteget spórolunk azzal, ha magunk termesztjük – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina polgármester.

A betakarítás és a kosárfonás tizenöt közmunkásnak ad elfoglaltságot. Bőven van megrendelésük karácsonyig. – A sláger a bevásárló- és a fáskosár. Viszik a szaloncukortartót is. Az ország minden részére küldünk futárszolgálattal a termékeinkből, és a helyi kézműves boltban is megvásárolhatók – sorolta a település polgármestere.

Varrógépek a hivatalban

Nemcsak a kosárfonó műhelyben és az ültetvényen ég az emberek keze alatt a munka, hanem a kelevízi polgármesteri hivatalban is. Az önkormányzati teendők és az ügyintézés mellett az épület egyik helyiségében varrógépek zakatolnak. Készülnek a szájmaszkok, ottjártunkkor éppen fenyőfa- és rénszarvasmintásak, amelyeket egy környékbeli önkormányzat rendelt karácsonyi ajándékként a falu lakosainak.

Kísérleti jelleggel nemrég mintás, pamut körsálakkal is bővítették a varrodai repertoárt. A kalocsai és viráglevélmintás sálak ma már ugyancsak nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában