remény

2020.11.28. 11:30

A kis Zsombor egészsége minden pénzt megér

Autoimmun betegségben szenved Zsombor, a két és fél éves balatonvilágosi kisfiú, a szervezete a saját idegeit támadta meg, amelyek az izmait mozgatják.

Kovács Gábor

A betegség neve, amiben a kisfiú szenved, Guillain-Barrè-szindróma (GBS), egy autoimmun eredetű, gyors lefolyású bénulás. Nem vele született genetikai rendellenesség, hanem súlyos, szerzett betegség – magyarázta az édesanya, Major-Kiss Nikolett. Úgy vették észre, hogy baj van, hogy a gyerek a délutáni alvásból bicegve ébredt, és két óra múlva nem bírt lábra állni. Ez egy szombati nap volt, vitték is az orvosi ügyeletre, ahol először csípőízület-gyulladást állapítottak meg, félrediagnosztizálták.

A szülők érezték: valami nincs rendben, tovább kopogtattak a kórházak ajtaján. Öt napig tartott, amíg rájöttek hogy neurológiai probléma okozza a bajt. Addigra mindössze két óra alatt lebénult Zsombor lába, és öt nap múlva az egész teste, a nyakát sem tudta megtartani. A kezelések és a gyógyszer hatásosnak bizonyult, az állapota három nap múlva javult, három héttel később mászni tudott, viszont a jobb lába maradandóan béna maradt. Most a csípőjét, a térdét meg tudja ugyan mozdítani, de egy év alatt rengeteget sorvadtak az izmai.

– A felépülésre van esély, de a folyamat hosszadalmas – mondta az édesanya. – Ehhez az szükséges, hogy intenzív terápiát kapjon megfelelő szakemberektől. Nehéz egy két és fél éves gyerekkel együttműködni, speciális gyermekgyógyászokat igényel, akik értenek a gyerekek nyelvén, és tudják motiválni. Zsombornál napi 3-4 óra gyógytorna, fizikoterápia szükséges. A család sok időt tölt majd intenzív terápiás szakintézményekben. Államilag támogatva csak összesen 4 hetet tudnak igénybe venni. Zalaegerszegre járnak, illetve fizikoterápiára Székesfehérvárra naponta. A rehabilitációt a solymári Borsóházban tartják, ami éves szinten 880 ezer forintot jelent, az összes kezelésre 2 milliót kellene fordítani. Mindez megterheli a háromgyermekes család kasszáját. Zsombornak van egy 4 éves bátyja és egy 8 hónapos öccse. Az édesapa a vendéglátásban dolgozik, mely ágazat komoly nehézségekkel küzd a járvány miatt.

– A sikeres kezelés után Zsombor valószínűleg tud majd járni, és egészséges felnőtt lehet – reménykedett az édesanya. – Talán esetleg egy kicsit bicegni fog, vagy segédeszközzel és speciális cipővel járhat, de 6-7 éves korára tud majd járókeret nélkül menni, és egészséges gyerekek közé járhat iskolába.

A család hálásan fogadna minden segítséget, amit gyermekük gyógyulására fordítanának. Zsombor gyógykezelését a 11773360-08230823-00000000 számlaszámon lehet támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában