covid-19

2020.12.14. 17:30

A járvány a gyerekvállalási kedvet is befolyásolja

A vírus szövődményeitől, a munkahely elvesztésétől való félelem; leginkább ezzel indokolja a Ragaszkodj hozzá! program résztvevőinek több mint 65 százaléka, hogy a járványhelyzet miatt későbbre halasztották a babavárást. Somogyban nem tapasztalják a nőgyógyászok, hogy csökkent volna a szülésszám. Ám az éves rutinvizsgálatokra kevesebben mennek.

Góz Lilla

20191210 Szolnok Puha takarók, piciny sapkák melegítették az újszülött babákat Mikuláskor a Hetényi kórház újszülött osztályán. A Jelmez Art Kft. hosszú ideje támogatja az intézményt, most harminc darab takarót és sapkát varrtak a cég munkatársai az ünnep alkalmából. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Koroknai-Kardos Beáta 19 hetes terhes és második gyermeküket várják férjével. – Szerettünk volna egy tesót Misinek és tudatosan terveztük, hogy ne legyen köztük nagy korkülönbség – mondta el a fiatal édesanya, aki 21 hónapos kisfiával otthon tölti napjait. Hozzátette: most nem dolgozik, így amennyire csak lehet, minimalizálják a személyes kontaktusok számát. Férje csak heti egyszer vásárol, csupán a szűk családdal tartják a kapcsolatot, a vizsgálatok egy részét is magánintézményben végeztette el. – Bízom benne, hogy nem fogom elkapni a vírust, bár az orvosaim szerint nem okozhat fejlődési rendellenességet a babánál – jegyezte meg az édesanya.

Heti négy alkalommal rendel Kaposváron Gyócsi András szülész-nőgyógyász szakorvos, aki azt mondja, nem tapasztalta sem a járvány első és most a második hullámában sem, hogy kevesebb terhes nő fordult volna meg a rendelőben. – Az viszont látszik, hogy sok bennük a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lehet a vírus rájuk és babájukra, s hogy vajon zavartalanul tudják-e a kórházi vizsgálatokat igénybe venni. A méhnyakrákszűrésre viszont kevesebben mennek el, múlt héten három páciensnél is rosszindulatú daganatot talált, pedig a betegség korai felismerését követően könnyen gyógyítható.

Havonta 50–60 beavatkozást végeznek a Kaposi Mór Oktató Kórház Domány Sándor Humán Reprodukciós Központjában Kaposváron. – Annyi a változás a járvány miatt, hogy a beavatkozás előtt 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt­tel kell a páciensnek rendelkeznie, amit a kórházban elvégzünk tb-finanszírozásban – mondta Wilhelm Ferenc egységvezető-helyettes. Nem tapasztalják, hogy a járványhelyzetben kevesebben fordulnak hozzájuk. – A koronavírus a magzatra nem veszélyes, nem okoz fejlődési rendellenességet.

Jobban odafigyelnek az egészségükre

A vírus okozta szövődményektől való félelem, a munkahely elvesztése – leginkább ilyen okok miatt változtattak családalapítási terveiken a Ragaszkodj hozzá! programban résztvevők. A kérdőív kiértékelése során kiderült, a megkérdezettek 65,2 százalékánál befolyásolta a gyermekvállalással kapcsolatos terveiket a járványhelyzet, és későbbre halasztották a gyermekvállalást. 57,9 százalékuk meggondolta magát, s az idén már nem tervez gyermeket. 31,7 százalékuk nem változtatott semmin. 3,1 százalék pedig teljesen lemondott a gyermekvállalásról a sok bizonytalanság miatt.

A kérdőívet kitöltők többsége, 68,9 százaléka attól tart, hogy az édesanya elkapja a koronavírust a terhesség alatt, ami szövődményekkel járhat rá és a kisbabára nézve. 7,8 százalék jelölte meg azt a választ, miszerint attól tart, hogy elveszítik a munkájukat, csökkennek a bevételeik és nem tudják megadni gyermeküknek, amit szeretnének. 74,4 százalékuk változtatott az életmódján a járvány hatására: jobban odafigyelnek magukra és a párjuk egészségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában