fotók

2020.12.21. 09:00

Fonott kosárral, vödörrel érkeztek a somogyvári halvásárra

Volt aki fonott kosárral indult neki a somogyvári halvásárlásnak, de olyan is akadt, aki aki vödörrel, sőt, egyenesen ládával szerelkezett fel a rendhagyó szombati bevásárláshoz.

Koszorus Rita

– Marcaliból jöttem, mert itt olcsóbb a hal – mondta kérdésünkre Csobod Árpád, aki egy nagy pontyot vett a somogyvári halvásárban félt tucatnyi kárász mellé. – Nálunk ezer forint a ponty, itt nyolcszáz. Azért így megéri kocsiba ülni – avatott be, miért ült kocsiba reggel.

A legtöbben természetesen az ünnepi halászléhez kerestek alapanyagot. – Tehetem a pontyot a kárász közé Erzsi? – kérdezte szomszédasszonyát az egyik vásárló. – Megenni nem fogják egymást, az biztos! – nevettek össze. – Halászlét készítek és sült hal is lesz a menü. Besózom és paprikás lisztben megforgatom a húst, majd ezután serpenyőben megsütöm – mondta Vörös Lászlóné, mit tervez szentestére a családnak.

A somogyvári halvásár hírére a falu megmozdult, s a környékből is sokan érkeztek vásárolni. – Kaposvárra szoktam elmenni piacra, de most így nem kell utaznom – mondta Tóth Józsefné. – Örülök, hogy itt van helyben és nagyon jó a hal ára is. Nem vettem sokat, mert csak a férjem szereti. Úgyhogy csak egy két kilósat viszek, amiből halászlé lesz és pár szelet rántott hal – avatott be.

Kovács Gábor merítőhálóval emelte ki a kisteherautó platóját megtöltő tartályokból a halakat, a mustrálás, választás után kerültek a mérlegre az édesvízi óriások. Öt mázsa amurral, ponttyal és kárásszal készült az első somogyvári halvásárra. – Somogysárdról hozom a halat – mondta Kovács Gábor. – Mindegyiket keresik a vásárlók, van aki csak néhány darab kárászt visz és olyan is, aki több kilónyit vásárol. Az árai nem változtak az elmúlt évhez képest.

– Az idén a felvásárlási ár egy kicsivel jobb, mint tavaly – mondta Kovács Gábor. – Akkor nagyon keveset adtak érte, azért is kezdtem el így direkt értékesíteni az árut. Ezzel jól járnak a vevők is, mert nálam olcsóbban jutnak friss halhoz és én is, mert biztos áron tudom eladni.

A somogyvári vásárlók szemmel láthatóan elfogyasztják az évi átlagos 6,7 kilogramm mennyiséget, sőt a megvásárolt mennyiségeket látva, talán még átlagon felüli halat is eltüntetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában